Sturen op fosfaatreductie
Veevoedergrondstoffen bevatten van nature fosfor en dit element is ook nodig voor de groei van het varken. Jan Thijs is werkzaam als specialist bedrijfsontwikkeling bij FarmConsult, de adviestak Bedrijfsontwikkeling van ForFarmers. Hij houdt zich onder andere bezig met de mestboekhouding. Hij legt uit wat er in het varken met de fosfor gebeurt: “In het voer spreken we over fosfor (P) terwijl de mestboekhouding rekent in fosfaat (P2O5). De omrekenfactor van fosfor naar fosfaat is 2,29. Voor de vastlegging van fosfaat in het varken geldt een vast percentage, namelijk 1,23% van het gewicht. Bij elke kilo groei legt het varken dus 12,3 gram fosfaat vast.”
Minder fosfor in voer
ForFarmers neemt al langere tijd met succes een aantal maatregelen om de hoeveelheid fosfaat in de mest te reduceren. Zo selecteren wij grondstoffen die goed scoren op verteerbaarheid van fosfor en hanteren wij een maximum fosforgehalte bij de optimalisatie van onze voeders. Toevoeging van het enzym fytase zorgt voor een verdere verbetering van de fosforvertering.
Sturen op fosfaatreductie
Samen met Kasper Bekker, accountmanager bij ForFarmers, ontwikkelde Jan Thijs de afgebeelde tabel. Deze maakt duidelijk hoe het fosfaatoverschot in de mest verandert bij verschillende uitgangspunten: een lager fosforgehalte in het voer, een lagere voederconversie of een hogere daggroei.
Jan licht de tabel toe: “De fosfaatefficiëntie is het percentage fosfaat van de input die door het varken wordt vastgelegd. Het fosfaatoverschot is de hoeveelheid fosfaat die in de mest komt en die de varkenshouder in de boekhouding moet verantwoorden. In de tabel is te zien dat de grootste vooruitgang te behalen valt met verlaging van de fosforgehaltes in het voer. Situatie B is dan ook het meest vergelijkbaar met de huidig gangbare voerpakketten van ForFarmers. Daarnaast werkt ook verbetering van de voederconversie positief door. Verhoging van alleen de groei heeft geen gevolgen voor de fosfaatefficiëntie, maar resulteert wel in een verhoging van het fosfaatoverschot per dag. Per afgeleverd varken neemt het overschot niet toe. Wel in totaal op jaarbasis, omdat er per plaats per jaar meer varkens afgeleverd worden.”
Minder fosfaatoverschot leidt tot financieel voordeel
Jan ziet jaarlijks tientallen mestboekhoudingen voorbijkomen en heeft een goed beeld van het effect van de maatregelen. “Wij hebben de cijfers van het fosfaatoverschot op bedrijven van onze klanten goed in kaart”, vertelt hij. “Wij verzorgen de mestboekhouding van zo’n 600 varkensbedrijven, ook van deelklanten. Dan zie je dat er duidelijke verschillen zijn in de fosforgehaltes in het voer van ForFarmers en van andere leveranciers. De lagere fosforgehaltes in ons voer zorgen voor een aanzienlijke reductie van het fosfaatoverschot.”
Een lager fosfaatgehalte in de mest betekent meer kuubs op eigen grond. Ook de akkerbouwer mag meer kuubs per ha uitrijden. Bovendien scheelt het in Vervangende Verwerkingsovereenkomsten. Milieu en financieel voordeel gaan hierbij dus hand in hand. Een belangrijke impuls For the Future of Farming.
Tekst: ForFarmers