Optimalisatie op nutriënten betekent scherper voeren naar behoefte
Patricia Beckers, manager van het Nutritie & Innovatie Centrum Varkens (NIC) bij ForFarmers: “Nutritionisten stellen mengvoeders en brijvoerrantsoenen doorgaans samen op basis van een bandbreedte in grondstofpercentages in combinatie met nutriënteisen zoals EW-waarde, ruw eiwit gehalte, darm verteerbaar lysine (een belangrijk aminozuur), etc. De nutriëntwaarde van een grondstof als bijvoorbeeld maïs of gerst kan echter per oogst of regio behoorlijk verschillen. Het varken heeft juist in elke fase van de groei een specifieke behoefte aan verschillende nutriënten.”
Database met grondstofgegevens
“Het NIC doet veel onderzoek naar het ontwikkelen van nieuwe grondstoffen en naar de nutriëntwaarde van al onze grondstoffen. Doordat we hierin nauw samenwerken met Nutreco en onderzoeksinstituut Schothorst, hebben we de beschikking over een enórme database met grondstofgegevens. Zo weten we veel nauwkeuriger uit welke nutriënten de grondstof bestaat. Bij de voeroptimalisatie houden we daarom voor elk voer strakke nutriënteisen aan en kunnen de grondstofmarges wat ruimer gezet worden.”
“Het voordeel is duidelijk”, stelt Beckers. “Het gevolg van onze grote grondstof- en nutriëntkennis is dat onze voeders veel beter aansluiten bij de behoeften van het varken. Dat levert een betere groei op en een mooie karkaskwaliteit, maar óók scherpere voerkosten. En dat sluit beter aan bij de behoefte van de varkenshouder”.
Tekst: ForFarmers