Waarom naaldloos vaccineren
Waarom naaldloos
Er zijn verschillende apparaten op de markt waarmee naaldloos PRRS gevaccineerd kan worden bij zeugen en biggen. Voordat wordt besloten om naaldloos te vaccineren moet natuurlijk eerst duidelijk zijn dat het vaccin is geregistreerd voor naald-loze toediening. Het effect van naaldloos vaccineren op de afweer en de vorming van afweerstoffen is vrijwel gelijk als aan de vaccinatie gewoon met de naald. Het voordeel van naaldloos vaccineren is dat er geen overdracht kan zijn van PRRS virus tussen de gevaccineerde varkens. Andere voordelen zijn dat de stress en pijnlijkheid bij vaccineren duidelijk minder is en dat dieren op verschillende plaatsen gevaccineerd kunnen worden. Bij zeugen kan vaccineren behalve in de hals ook rond de kling en boven de uier (de huid mag niet strak staan). Vooral bij het vaccineren van zeugen in de groep is dit een voordeel. De dieren blijven veel rustiger, blijven vaak liggen en er is weinig stress in de koppel.
Wordt de vaccinatie goed uitgevoerd
Wel is het van belang om de apparaten waarmee naaldloos wordt gevaccineerd uit te rusten met voldoende technische slimmigheden om te waarborgen dat elke vaccinatie goed verloopt. Ondersteunende software kan daarbij helpen. Let op de volgende punten:
- Kan er lucht aangezogen worden na vaccinatie. Dit stoort de vulling van het apparaat en de volgende vaccinatie geeft te weinig vaccin af. Dit probleem kan worden voorkomen door een bewegings- en plaatsingsmelder in het apparaat te plaatsen, zodat alleen vloeistof vanuit het vaccinflesje wordt aangezogen. Hierdoor wordt nooit lucht aangezogen en wordt bij elke vaccinatie precies 0,2 ml in de huid geblazen. Na vaccineren mag je een geringe hoeveelheid vocht zien op de injectieplaats en een rood klein bultje. Dit is de plaats waar de vaccinvloeistof door de huid is geblazen
- De uitvoering van het apparaat moet zodanig zijn dat de balans en het gewicht van het apparaat goed is , zodat lang gevaccineerd kan worden zonder vermoeid te raken. Ook moet de batterij (bij voorkeur een Lithium batterij) een voldoende levensduur hebben van minimaal 4 uur om alle dieren te vaccineren.
- Tegenwoordig zijn er naaldloze apparaten met voldoende software erin en ondersteunende apps. Belangrijk voor de nauwkeurigheid en de levensduur is dat het apparaat zelf duidelijk aangeeft dat het systeem gevuld is met vaccin, dat er gespoeld wordt, dat het apparaat schoon is. Andere punten zijn dat het zelf het aantal gevaccineerde dieren telt, de hoeveelheid vaccin wat nog in het flesje zit, maar ook wanneer een servicebeurt nodig is.
- Erg handig is, vooral als meerdere handelingen aan de biggen gedaan moeten worden, dat er een standaard kan worden meegeleverd. Deze past dan op de behandelkar of de hokrand.
Bijhouden vaccinaties en biggenpaspoort
Uniek aan de Hipradermic van Hipra is de software bij het systeem. Door op de telefoon via de Applestore of Playstore de app Hipralink te downloaden kan een koppeling gemaakt worden met de Hipradermic en kunnen gegevens worden uitgewisseld. Belangrijkste is dat een vaccinatie rapport kan worden gemaakt. Hiermee wordt duidelijk hoeveel biggen op een bepaalde dag zijn gevaccineerd tegen PRRS, met welke vaccin-batch en hoe lang hierover is gedaan. Dit zou een onderdeel van het biggenpaspoort kunnen zijn. Daarnaast kunnen vaccinatie schema’s ingevuld worden zodat vaccinatie afspraken vanzelf op de kalender verschijnen.
Overige opmerkingen
De Hipradermic is volledig in eigen beheer ontwikkeld door Hipra. Alle problemen en vragen kunnen direct door eigen mensen worden opgelost. De Hipradermic werkt alleen met vaccins van Hipra. Op dit moment is dit het PRRS vaccin Unistrain geregistreerd voor zeugen en biggen. Andere vaccins zijn in ontwikkeling. Unistrain kan ook met de naald, 2 ml in de hals, worden gevaccineerd. De hoeveelheid oplosmiddel wordt dan aangepast.
Meer informatie over de Hipradermic en Unistrain vindt u op de corporate website Hipra. Ook kunt u uw dierenarts vragen of direct contact opnemen met de varkensdierenartsen van Hipra.
Tekst: Annemarie Dirkzwager