De mogelijkheden van precisieveehouderij
Wat is precisieveehouderij?
Precisieveehouderij draait om het verzamelen van data over het individuele dier. Met deze gegevens kunt u de behandeling van het varken zo goed mogelijk aan de specifieke kenmerken aanpassen. Dit is een andere benadering dan het meer gebruikelijke ‘managen van het gemiddelde’. Het verzamelen van die individuele dierdata kan bijvoorbeeld met sensortechnologie, chips, weegsystemen, camera’s, microfoons en in de toekomst misschien zelfs drones. Deze data worden vervolgens door nauwkeurige beslisregels vertaald in een advies voor het individuele dier of koppel.
Randvoorwaarden optimaal invullen
De veehouder krijgt iedere dag een overzicht van alle meldingen op zijn telefoon, tablet of computer, en kan daarmee gericht actie ondernemen. Andere slimme apparaten op het erf zorgen er vervolgens voor dat ook de randvoorwaarden zo optimaal mogelijk worden ingevuld en dat de veehouder het bedrijf van afstand kan managen. Bijvoorbeeld via automatische sorteersystemen, watermeters, voerrobots en klimaatbeheersing.
Precisieveehouderij in de varkenshouderij
De varkenshouderij zet stappen met elektronische individuele dierherkenning op basis van oormerken met RFID-chips. Deze oormerken maken het mogelijk dat zeugen een individuele hoeveelheid voer in het voerstation krijgen en dat vleesvarkens op basis van hun gewicht of groeicurve continu in de juiste groepen kunnen worden ingedeeld. Het voer wordt vervolgens weer aangepast op deze groepsfases. De varkenshouder kan ook de dagelijkse voerinname per varken meten en bijhouden.
Voorbeelden van technieken
- Automatische weegsystemen: wegen met behulp van 3D-camera’s en vervolgens flexibele looproutes gebruiken om ze te sorteren op gewicht. Dit kan voerkosten besparen en de opbrengsten per varken verhogen, door meer homogene varkens bij de slacht.
- Klimaatverbetering in de stal: sensoren die inzicht bieden in de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en stof-, ammoniak- en CO2-gehaltes.
- Analyse van hoestgeluiden via microfoons: microfoons in stallen bevestigen en hoestgeluiden analyseren, waardoor de varkenshouder veelvoorkomende luchtwegaandoeningen vroegtijdig kan opmerken en behandelen.
- Individuele, dagelijks aangepaste voeding: succesvolle experimenten met voeding maken een besparing van 5% tot 10% mogelijk op voerkosten. Ook kan de uitstoot van ammoniak en fosfaat hiermee behoorlijk omlaag. Dit is echter in de praktijk nog lastig uit te voeren.