Column: Eigen voerfabriek
Anders dan in Nederland werken de voerleveranciers in Canada met bijkomende transportkosten per vracht voer, dus hoe verder je van de fabriek zit, des te meer het je gaat kosten. Aangezien we varkens houden in Oost Centraal Alberta (tegen de grens met Saskatchewan) zitten we niet echt dicht bij de commerciële voerfabrieken, waardoor de transportkosten nogal hoog zijn. Die lopen richting de 20 dollar (15 euro) per ton voer, dus ongeveer 6,50 dollar (5 euro) per afgeleverd vleesvarken.
Begin september is met de bouw van de loods voor de voerinstallatie begonnen, alsmede de betonplaat voor de silo’s voor de diverse producten. Begin december is de voerinstallatie aangekomen uit Minnesota (V.S.) en net voor de kerst is de installatie van de hele zaak begonnen. Eind januari was het project afgerond en we hebben de installatie op 2 februari in gebruik genomen.
In Oost Centraal Alberta verbouwen de boeren granen en koolzaad, dus er is voldoende aanbod van granen binnen een straal van 50 kilometer. Deze granen kopen we aan en ze worden met zogenaamde super-B’s (vrachtwagen met twee opleggers: maximaal 63.5 ton totaalgewicht en ongeveer 44 ton lading) naar ons bedrijf vervoerd. Bij aankomst controleren we de producten eerst op de aanwezigheid van ergot (moederkoren ) en andere ongewenste zaken. Vervolgens wordt de vrachtwagen gelost in een silo door middel van een vijzel die door de trekker wordt aangedreven. Voor de granen (tarwe, gerst en erwten ) hebben we de beschikking over drie graansilo’s van 5.000 bushel (130 ton tarwe/erwten of 105 ton gerst). Daarnaast hebben we nog drie zogenaamde smooth wall silo’s van 3.000 bushel voor de opslag van koolzaadmeel, DDGS en een ander product, gevoelig voor brugvorming. Deze silo’s zijn van binnen gecoat en hebben een steile hopper, zodat de producten gemakkelijk zakken in de silo.
Tijdens het lossen nemen we monsters waarvan het soortelijk gewicht en het vochtgehalte worden bepaald. Op dit moment zijn de recepten vrij eenvoudig: tarwe, gerst, erwten en koolzaadmeel aangevuld met micro’s ( vitaminen, mineralen etc.)
Henk Schipper
Tekst: Henk Schipper