Column: Pas op voor slangen!
Als de varkens er eenmaal aan gewend zijn, is het wel te doen tot 40 graden zonder dat de varkens er echt last van hebben. Tot nu toe vallen de resultaten van de zeugen nog wel mee, we zien niet meer terugkomers dan normaal, dat is in het verleden wel eens anders geweest (afbigpercentage terug tot wel 70-75 procent). Wat toomgrootte betreft, moeten we nog even afwachten. Deze zomer hebben we maar driedagen regen gehad, op zich niet zo erg, want regen in de zomer is alleen maar goed voor onkruid, de gerst,tarwe en kanola is in november en december al geoogst, de andere gewassen zoals groente, fruit,rijst en maïs staan op irrigatiegrond.
Ook deze zomer was het weer uitkijken voor slangen (brown en black snakes) die je in en rond de stallen tegen kunt komen. Ze zijn zeer giftig en dodelijk. We hadden dit jaar vijf grote en een paar kleine. Het is iedere keer weer oppassen als je er eentje tegenkomt. Het zou dus ook best kunnen dat we dit jaar weer een paar varkens verliezen door een slangebeet. Ik moet wel zeggen dat al de slangen het op een na niet hebben overleefd.
Verder is er nog wat goed en slecht nieuws. Als eerste is dat de varkensprijs begin februari met 20 cent is gestegen, dat is ongekend voor de tijd van het jaar. het is nog nooit voorgekomen dat de prijs in het begin van het jaar stijgt. Hier in Australië is het altijd een vast patroon qua varkensprijs. In december is de prijs hoog en dan zakt die in het begin van het jaar tot aan juni, en gaat dan weer langzaam onhoog tot aan december. Je weet alleen niet hoe hoog in december en hoe laag in juni/juli. De reden dat de prijs nu omhoog gaat, is dat er voldoende vraag naar vlees is, en dat de voerprijzen nu vrij hoog zijn. De slagerijen en vleesverwerkers zijn bezorgd dat er te weinig varkens komen.
Hier in Australië willen de varkenshouders hun productie wel verminderen als ze zien dat er niets te verdienen valt. Zo ook vier jaar geleden toen de tarweprijs opliep naar 500 dollar per ton en er een aantal varkenshouders stopte of hun productie verminderde. Toen steeg de varkensprijs naar recordhoogte in december, alleen hij daalde weer in januari.
Het slechte nieuws is dat de prijs van het varkensvoer eind februari ook stijgt met gemiddeld 20 dollar per ton. Dit is vooral te wijten aan de schaarste aan lupinen en peas. Maar de prijs verhoging van de varkens compenseert ruimschoots de verhoging van de voerprijs.
Egbert Selten
Tekst: Egbert Selten