Column: Varkens eindelijk in het zonnetje
Dit jaar hebben de boeren weer al hun pedagogie uit de kast moeten halen om bijvoorbeeld uit te leggen dat koeien zonder horens veiliger voor de kudde en de boer zijn. Om dan aan te horen: ‘Tja, maar met horens is wel mooier…’. Dat kwam dit jaar goed; uit vlak na de paardenvlees-gate konden wij als boeren uitleggen dat de schuld niet bij ons lag en hoe wij de traceerbaarheid van onze beesten organiseren!
Maar het is ook een groot feest, de grootste boerderij van Frankrijk, de kinderen (en de volwassenen) kijken hun ogen uit. De agrarische sector staat dan tien dagen lang in de schijnwerpers. Ik ben ook een kijkje gaan nemen met mijn vrouw en dochters.
Eenmaal thuis en de winter achter de rug (behalve dan een terugval deze week) hebben we de varkens voor het eerst buiten gelaten in hun park. Ze hebben de hele dag in de zon gelegen en hadden het zichtbaar (en hoorbaar) naar hun zin.
Daarna zette eindelijk echt het mildere weer en de regen in en dus ben ik op het moment volop drijfmest (blubber) aan het uitrijden. De goedkope en veel efficiëntere bemesting voor mijn graan en mijn weiden (vergeleken met kunstmest), maar ik moet wel op regen wachten met het systeem dat ik gebruik. Hier noemen ze dat ‘planches de précision’, letterlijk vertaald ‘precisie plaat’. Het is een bovengronds systeem dat in Frankrijk is toegestaan. Voor de meeste boeren zijn er niet veel beperkingen, wij moeten het binnen 24 uur onderwerken of uitrijden bij regenachtig weer. De blubberton is het laatste stuk Nederlands materiaal dat nog over is van onze verhuizing. Die precisie-platen zijn er hier op gezet, ze sturen de mest van 2 meter hoog naar de grond in plaats van de lucht, zo is het traject van de mest door de lucht korter (minder potentiële geuroverlast). Ze laten me ook toe om 21 meter breed te werken zonder dat het al te veel paardenkracht vergt…
De vraag naar het varkensvlees neemt toe. We maken er nu al reclame voor op onze website (ja… moderne boeren op het internet). Tegelijk met het vlees van een koe dat we zelf afzetten, kunnen we het vlees van vier varkens verkopen.
De varkensmarkt leeft hier weer wat op. Na een paar keer van mili-euro groei is de prijs dit seizoen met bijna 5 cent gestegen en staat nu op een basisprijs van 1,497 euro. We hopen dat het zo doorgaat. Ook blijven we uitkijken naar een ander bedrijf voor een contract met onze varkensstal. Het lopende contract levert gewoon te weinig op.
Pieter-Willem Hendriks
Tekst: Pieter-Willem Hendriks