Column: Het blijft sneeuwen in Canada
Goed nieuws voor de watervoorziening, aangezien we voor een deel zijn aangewezen op oppervlaktewater. Deze zogenaamde dugouts worden gevuld met smeltwater en zware regenval. Vooral voor de vele vleesveehouders en schapenhouders die normaal gesproken deze tijd van het jaar kalveren en lammeren, is het een bijzonder slechte maand, maar hier in Alberta kun je elke maand van het jaar wel sneeuw hebben.
Provinciale kampioenschappen
Ook is het ijshockeyseizoen voorbij. Robin, onze zoon van 11, is met zijn team, de Big Valley Swordmen, tweede geworden in de provinciale kampioenschappen. Vier dagen alleen maar ijshockey spelen, maar de kinderen lijken er geen genoeg van te krijgen. In augustus beginnen ze alweer met een week kamp voor vaardigheden en bodycontact.
Voerfront rustig
Op het voerfront is het rustig. In maart en begin april hebben we bijna 4.300 varkens geleverd en binnenkort krijgen we weer 4.400 biggen in de stal. We maken batches van 10 ton voer per keer voor 1.100 varkens per afdeling, die in 5 tot 6 dagen worden weggewerkt. Tarwe is op dit moment voldoende beschikbaar in de buurt voor rond 280 dollar (210 euro) per ton, maar gerst lijkt wat meer een probleem te worden.
Agressief bieden
De grotere vleesveebedrijven bieden agressief op gerst en er worden partijen verhandeld voor boven de 280 dollar (210 euro) per ton. Ook de bierbrouwerijen accepteren bijna alle partijen die worden aangeboden. Op dit moment zijn we bezig met een brouwerij in Biggar, Saskatchewan die de screenings – te kleine korrels voor brouwgerst – wel wil verkopen. Daarnaast kopen we ook screenings bij zaadvermeerderingsbedrijven in de buurt. Hier zit vaak wat tarwe en/of erwten doorheen, maar meestal ligt het percentage onder de 10 procent, dus is het niet nodig de rantsoenen aan te passen.
De buurman
Tarwe en erwten (rond de 320 dollar ofwel 240 euro per ton,) hebben we vastgelegd bij de buurman voor de komende twee maanden. Gerst hebben we op dit moment nog 100 ton zitten en aangezien we dit nauwelijks in de eerste twee rantsoenen voeren, zijn we goed indekt. Koolzaadmeel voor de eiwitvoorziening is daghandel en kost momenteel rond de 333 dollar (250 euro) per ton geleverd.
Tekst: Henk Schipper