Column: Problemen door stroomstoring in Canada
Met de feedmill loopt alles aardig goed. We produceren nu ongeveer 80 ton per week dus de aanvoer van de ingrediënten moet wel goed zijn geregeld. De enige problemen die we hebben gehad met de mill zijn het gevolg van stroomuitval. Alle leidingen zijn hier bovengronds – hoewel we bij stallen en de mill de zaken net ondergronds hebben gemaakt – dus dat geeft meer problemen met onweer en mensen die per ongeluk een stroomleiding of paal raken met de grote machines.
Softwareproblemen
Voor de stallen hebben we een stand-by generator, maar de capaciteit is alleen toereikend voor de stallen. Zodra de stroom uitvalt, heeft de mill geen stroom meer, wat af en toe voor softwareproblemen zorgt. Gelukkig kan de dealer in Minnesota, USA inloggen in de computer en de problemen verhelpen. Erg handig.
Stroomkosten
Een verandering die we hebben laten aanbrengen, is dat de batchhoeveelheid is verhoogd van 1.000 kg per batch naar 1.200 kg. Dit verhoogt de capaciteit van de mill en geeft een kleine besparing op stroomkosten. Stroomkosten zijn hier rond de 0,12 dollar per kWh en die hebben we vastgelegd voor vijf jaar.
Simpel rantsoen
Zoals eerder gezegd, voeren we een vrij simpel rantsoen. Tarwe, gerst en erwten als hoofdingrediënten die door de hamermolen worden fijngemalen. Die worden op de skid voor de hamermolen gedoseerd en gewogen. Dit alles gebeurt vrij nauwkeurig, want alle vijzels worden aangestuurd via een frequentieregelaar, die de omwentelsnelheid terugbrengt als de gewenste hoeveelheid bijna is bereikt.
Big bags
Tijdens het doseren van de hoofdingrediënten, worden ook de zogenaamde micro’s (micro-elementen) afgewogen. Dit gebeurt op een aparte installatie met nauwkeuriger weegcellen. Sommige van deze micro’s worden maar 0,3 kg per ton ingedoseerd. De micro’s zijn opgesplitst in twee gedeelten. Drie worden gestort in een hopper (zout, lysine en kalksteen) door middel van big bags van 1.000 kg. Van deze elementen voegen we 2,5 kg tot 13 kg per ton toe. De andere elementen worden ingedoseerd via de minihoppers. In een volgende blog meer hierover.
Tekst: Henk Schipper