Column: Mangalitza’s trekken nieuwe klanten
Over de kwantiteiten hooi valt niet te klagen. Op de velden die ik heb kunnen maaien, heb ik nog nooit zo veel geproduceerd. Ik vrees wel een beetje voor de graanoogst als het lokale gezegde ‘année de foin, année de rien’ (‘een jaar met hooi, een waardeloos jaar’) klopt.
Meer gras maaien
Bij het aanhouden van het slechte weer hou ik mezelf bezig met het spannen van prikkeldraad en het herorganiseren van de weiden. De bedoeling is volgend jaar meer gras te kunnen maaien en zo genoeg voorraad te hebben als we meer vee gaan houden voor ons project.
Mangalitza-varkens
Tien dagen geleden ben ik, samen met mijn oudste dochter Emma, Mangalitza-varkens gaan halen bij een boer in de Allier (zo’n 100 kilometer verderop). Ik had zijn advertentie op een website gevonden, de Franse ‘Marktplaats’. Het bleek ook nog een Nederlander te zijn. We hebben geruild, mijn witte biggen tegen zijn woldragende varkens. Het ras komt oorspronkelijk uit Hongarije. Ik kende het ras al dankzij Barbara, een boerin in Gelderland die er veel van weet. Tja, internet maakt de wereld echt kleiner!
Eigen afzet
Ik vond het een leuk idee om een paar van de varkens op het bedrijf rond te hebben lopen. Het past ook precies in het schema van de ‘aparte’ varkens die we willen voor onze eigen afzet. Hiermee onderscheiden we ons van andere varkensboeren en de scharrelvarkens van de varkens uit de intensieve stal.
Piétlitza
Elvis en zijn vriendinnen ga ik gebruiken voor de fok. Met Elvis ga ik ook kruisen, want de Mangalitza is beroemd voor de kwaliteit van zijn vlees en zijn vet, maar staat ook bekend voor zijn langzame, langzame groei… Ik had van Barbara al gehoord dat kruisen met Duroc een Dulitza oplevert. Ik vraag me dus af of ik niet een kruising met een Piétrain probeer, dan krijgen we hier (u ziet hem al aankomen…) Piétlitza… Als dat geen marketing is! De mensen die al zijn komen kijken, vinden ze fantastisch en daarmee hebben de varkens al een deel van hun werk gedaan: nieuwe klanten trekken!
Stroomversnelling
Wat betreft de klanten zitten we in een lekkere stroomversnelling. We hebben al een bedrijfscomité weten binnen te slepen en over twee weken hebben we een afspraak met een tweede groot bedrijf uit de omgeving. Dat zijn in een klap veel klanten meer.
Varkensprijs trekt aan
De varkensprijs trekt hier ook een beetje aan, We zitten nu op een basisprijs van 1,50 euro de kilo (vergeleken met mijn vorige blog zijn dat bijna 15 cent de kilo meer). We hebben die 25 cent extra waar alle varkensboeren naar snakken nog niet gehaald, maar we zijn onderweg…
Boerenmanifestatie
De grote boerenmanifestatie waar ik het de vorige keer over had, staat nog altijd gepland op 23 juni. Ze hopen de consument over te halen meer te letten op de afkomst van hun vlees en zo de lokale boeren te steunen. Ze verwachten ook van de Staat dat deze de kant van de boeren kiest in hun onderhandelingen met de hele sector en de supermarkten om zo een betere en eerlijkere beloning voor de boeren te garanderen.
Lokale consumptie
De Region Centre (de streek waar wij wonen) zet zich al in voor de lokale consumptie. Ze hebben een label opgericht, C de Centre (Komt uit de Centre). We hebben ons al geïnformeerd en wachten de documentatie af om te zien of we er aan mee gaan doen.
Tekst: Pieter-Willem Hendriks