Column: Hoge voederconversie in Canada
Het voelt wel raar als het buiten bijna 30 graden is terwijl de kinderen de schaatsen onderbinden. Omdat het te ver is om op en neer te rijden, hebben we de camper op een nabijgelegen campground gezet.
Lagere voederconversie
De afgelopen week hebben we de laatste 300 varkens afgeleverd van deze ronde. Ruim 90 procent van deze varkens valt in het RWA-programma (Raised Without Antibiotics), wat een mooie bonus oplevert. Daarnaast zijn de resultaten bevredigend: groei net over de 900 gram per dag, uitval van 2 procent en een voederconversie van 2.93 – wat hier redelijk gemiddeld is.
Vergeleken met Nederland ligt de voederconversie nogal wat hoger, waarvoor een aantal redenen zijn: door de wat hogere groei wordt er meer vet aangezet (wat hier gewenst is in verband met het vele barbecueën) wat minder efficiënt is dan de aanzet van vlees. Het voer wordt meestal verstrekt in de vorm van meel, wat minder fijn kan worden gemalen dan wanneer brok wordt gevoerd.
De varkens hebben een geslacht gewicht van rond de 98 kg wat ook niet echt bevorderlijk is voor de voederconversie. Met de contractgever zijn we aan het kijken om de voederconversie te verlagen, maar dat is gemakkerlijker gezegd dan gedaan. Ook de genetica speelt hier een rol.
Eerste biggen opgelegd
De eerste 2.200 biggen zijn vorige week alweer opgelegd en de komende week volgen de laatste 2.200. De prijzen zijn wel gezakt van rond de 1,90 dollar per kg geslacht naar net onder de 1,80 dollar. Voordeel is wel dat de prijzen van granen en koolzaadmeel behoorlijk zijn gezakt.
Voor de nieuwe oogst, die hier nog moet beginnen, zijn de prijzen 70 - 80 dollar per ton lager in vergelijking met een maand of twee geleden. Tarwe nu rond de 210 dollar en gerst 180 dollar. Koolzaadmeel 325 dollar per ton. Al met al toch een besparing van ongeveer 25 dollar voerkosten per afgeleverd varken.
In Oost Centraal Alberta staan de gewassen er erg goed bij en de verwachting is dat we een zeer goede oogst gaan krijgen. Omdat niet alle akkerbouwers voldoende opslag hebben kan het wel gebeuren dat er een partij graan wordt aangeboden voor een lagere prijs (de akkerbouwer kan niet altijd afleveren naar de overslagplaats en moet dan op de grond dumpen, wat niet bevorderlijk is voor de kwaliteit).
De eerst volgende jaren willen we dan ook gaan investeren in extra graanopslag zodat we daarin flexibeler worden. Daarnaast speelt de gedachte om zelf graan te gaan verbouwen in de toekomst. Op dit moment praten we hierover met de buurman.
Tekst: Henk Schipper