Column: Doorbraak bereikt op mijn bedrijf
We hebben heel erg veel kennis en ervaring op het gebied van huisvesting, fokkerij, voeding en klimaat en natuurlijk ook van gezondheid. Maar meetbaar en grijpbaar is de factor gezondheid het minst.
We hebben er ook de geleerdste mensen voor. Op de meeste gebieden hebben we adviseurs met een opleidings- en kennisniveau dat dicht bij het onze ligt. Voor gezondheid hebben we toch academisch geschoolde mensen. Mensen die net wat meer hebben gestudeerd dan de meesten van ons. En dat is goed.
Complexe problemen
Het is alleen jammer dat het vaak lijkt of ze niet meer weten dan wij. Hebben we gezondheidsproblemen dan zijn de verhalen groot, de onderzoeksmethoden legio, maar de zekerheden en duidelijkheden laten meestal te wensen over. Meestal zijn de oorzaken van de problemen ook complex. Één oorzaak is vaak niet aan te wijzen.
Jarenlang heb ik me er ook bij neergelegd dat het nu eenmaal bij het varkenshouden hoort dat je problemen aan het oplossen bent. Ik herinner me in ieder geval wel dat ik ongeveer 15 à 20 jaar geleden aan mijn dierenarts vroeg of ze nu eigenlijk wel klanten hebben waar het gewoon altijd goed gaat. Na lang nadenken had hij die toch wel een, een niet zo’n groot bedrijf en die man was eigenlijk altijd wel tevreden. Kan natuurlijk ook wel aan de man liggen.
Doorbraak bereikt
Toch heb ik de indruk dat wij nu een kleine doorbraak hebben bereikt. Het is natuurlijk wrang dat je daar eerst 30 jaar voor moet hebben geboerd. Maar nu hebben we al een behoorlijke tijd zonder noemenswaardige problemen geboerd. Sinds we weer zijn begonnen met het enten van de zeugen met een bedrijfseigen entstof tegen streptococcen is het rustig op gezondheidsgebied.
We hebben in de loop der tijd natuurlijk allerlei praktische maatregelen genomen in het management om de gezondheid te verbeteren, maar op korte termijn was daar altijd weinig resultaat van te zien.
Volgende week anders
Het lijkt nu echter dat er een balans is gekomen tussen de insleep en rondsleep van dierziekten op en naar het bedrijf aan de ene kant en hygiënemaatregelen en entingen aan de andere kant. Het kan goed zijn dat het volgende week weer anders is, maar op dit moment gaat het lekker.
De uitdaging is natuurlijk om dit zo vast te houden en deze lijn ook door te laten trekken naar de afnemer van mijn biggen. Dat zal ook daar werkgemak en positieve technische en economische resultaten gaan geven.
Tekst: Willem van den Akker