Column: Geld verdienen met regen
Het is alweer en aantal weken sinds het laatste blog, allles loopt op het moment op rolletjes. In een eerder blog schreef ik over de verkoop van het bedrijf als een soort advertentie en intussen hebben we ook in Australië geadverteerd, maar geen concrete reacties gehad. Op zich zijn we niet teleurgesteld gezien de goede verdiensten in de varkenshouderij.
Goede opbrengst
Op dit moment zeker, nu we de afgelopen week geld hebben verdiend met niets doen. We hebben 40 millimeter regen gehad die we hard nodig hadden, want in sommige regio's kon je zien dat het gewas al gestresst was terwijl er nog geen aren in zaten. Maar met deze regen zijn we zowat verzekerd van een goede opbrengst.
De graanprijs is tot nu toe nog niet gezakt net als in andere delen van de wereld, dus het voer is nog steeds duur, maar dat zal in november/december wel veranderen als de graanoogst begint en de akkerbouwers hun graan kwijt moeten.
Stabiele varkensprijs
Dit is voor het eerst in 12 jaar dat we een stabiele varkensprijs hebben over het hele jaar(ik ben van mening dat dit komt door de hoge voerprijzen). Dit jaar is de varkensprijs het hele jaar 3 dollar (2,10 euro) per kilo.
In het verleden hebben we jaren gehad dat het prijsverschil in een jaar tussen hoog en laag prijs wel 1 dollar(0 ,70 euro) was, van 1,90 dollar (1,30 euro) in juli tot 2,90 dollar (2 euro) per kilo in december. Ik verwacht wel dat we er dit jaar nog 20 tot 30 cent bij krijgen.
Landelijke verkiezingen
Een paar weken geleden hebben we hier de verkiezigen gehad. We zijn gegaan van de Labourparty (PvdA) naar de coalitiepartijen liberalen en nationals (VVD/CDA). Maar ook hier in Australië hoeven we als landbouw en platteland niet veel te verwachten van de politiek.
In de afgelopen vijf a zes weken voor de verkiezingen heb ik niet een partij gezien op televisie die op het platteland is gekomen om hun standpunten uit te leggen en in de verkiezingsprogramma’s staat bijna niets over landbouw of platteland, tenzij het gaat over mijnbouw of gaswinning. En als er iets staat dan gaat het over bezuinigingen. Aan de andere kant ook wel weer een voordeel, je wordt hier niet doodgegooid met regeltjes en wetjes van de overheid.
Verder zullen ze niet veel doen om grondroof tegen te gaan door landen van het Midden-Oosten of Azië. Deze landen of investeringsbedrijven kopen grote agrarische bedrijven op om hun eigen voedselvoorziening veilig te stellen.
Tekst: Egbert Selten