Column: Gaan de Chinezen onze varkens financieren?
Ik denk het niet, men schuift het probleem immers steeds verder vooruit met alle gevolgen van dien. Met een verdere verzwakking van de dollar ligt het risico van een (onbeheersbare) inflatie op de loer. Dit met als gevolg een volgende crisis.
Geen leuke boodschap
Het ruime monetaire beleid leidt immers tot een duurdere Amerikaanse import. En op het moment dat daar de inflatie uit de hand gaat lopen, betekent dit fors hogere rentes wereldwijd. Het is geen leuke boodschap: het risico van oplopende rentes waar de markten deels al op hebben geanticipeerd en daarbij banken die de risico-opslagen verhogen.
Toch zijn er lichtpuntjes. De waarde van de gebouwen van de meeste varkensbedrijven is bij de banken in de meeste gevallen fors overgewaardeerd en op verzoek van de DNB (De Nederlandsche Bank) wordt door nota bene een Amerikaanse partij de waardering van alle onroerend goed onderzocht. De uitkomst voor de bankier is onzeker en dit kan leiden tot forse afboekingen.
In zwaar weer
Zeker ook in de varkenssector. Dit is bancair een blok aan het been. De rendementen zijn laag en een aantal bedrijven zit in zwaar weer. Aan de andere kant voelen de investeerders in de VS en andere dollargerelateerde landen zich zeer unheimisch. De waarde van hun investeringen kachelt achteruit en daar zit onze winst.
Deze partijen zijn op zoek naar stabiele markten om te investeren en ik merk een warme belangstelling voor de Nederlandse markt. Uw bank wil er koste wat kost van af en de investeerders zijn er. Dit biedt zeker voor de beter presterende en fors gefinancierde varkenshouders kansen.
Graantje meepikken
Door laag ‘in te kopen’ op de financiering kan de financieringslast fors worden gedrukt. Daarbij zijn de renteniveau’s hier hoog en buitenlandse partijen willen hun graantje meepikken. Het is momenteel nog een druppel op de gloeiende plaat, maar wie weet wordt u morgen wel (fors lager) gefinancierd door een partij uit Japan, China of het Midden-Oosten…
Tekst: Pieter van Rijbroek