Column: We moeten beste en veiligste voedsel maken
Hoewel we niets kunnen doen aan slechte media en criminaliteit lastig uit te bannen is, zullen we als voedselbranche toch in actie moeten komen. Staatsecretaris Dijksma heeft de Taskforce Voedselvertrouwen opgericht. Nevedi is daarin actief. Die taskforce is zeer breed en heeft een zwaar politiek gehalte. De consument voor ons winnen zal tijd kosten, want vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De laatste calamiteit bij Vion met biologisch vlees komt dan ook op een heel slecht moment.
Communicatieprobleem
Voor ons vak ’voer’ willen we de zaken nog beter te organiseren. Tijdens de aflatoxine-affaire bleek hoe lastig het was voor onze ketenpartners (in dit geval de zuivel) om zaken met de voerindustrie af te stemmen. De voerindustrie is namelijk veel groter dan alleen mengvoerbedrijven die verenigd zijn in Nevedi en Trust Feed. Er zijn ook nog handelaren in ruwvoer, natte bijproducten, additieven, losse grondstoffen, op- en overslagbedrijven, premixers, kalvermelkproducenten, etc..
Bovendien maakten de varkens- en pluimveesector zich ook zorgen. Aflatoxine is dan met name een probleem voor melkvee, maar wat doet het met onze varkens en kippen? Kortom: een communicatieprobleem.
Mogelijke calamiteiten
We willen dat aanpakken. We moeten als voerindustrie de zaken beter op elkaar afstemmen en een duidelijk aanspreekpunt hebben. Door het verdwijnen van het productschap is er een belangrijk platform weggevallen. We kunnen onze controle- en monitoringsgegevens met elkaar delen en auditprogramma’s op elkaar afstemmen. Er zou één aanspreekpunt moeten zijn voor zaken op gebied van voedselveiligheid.
Met de zuivelindustrie is al afgestemd. We gaan monitoringsgegevens van de melk en het voer met elkaar delen. Op die manier komt een mogelijke calamiteit zo snel mogelijk boven tafel. Dan zijn we nog niet klaar want daarna begint het echte werk pas, namelijk het traceren waar de problemen zich allemaal bevinden en actie ondernemen om (verdere) schade te voorkomen. Bedrijven die niet mee kunnen of willen werken verliezen hun ’license to produce’.
Veiligste voedsel maken
Met de vlees- en eierindustrie zijn we nog niet zover. Ook met de veehouders moet nog veel meer afgestemd worden. Hopelijk komen we zo ver dat we met alle sectoren duidelijke en transparante afspraken kunnen maken. Zodanig dat malafide bedrijven geen kans krijgen en calamiteiten snel en adequaat worden aangepakt.
Nederland moet het beste en veiligste voedsel maken. Dan worden we wellicht de grootste exporteur van agrarische producten ter wereld!