Column: Gezonde varkenshouderij met toekomst
FarmFocus Plan:
- opkooptender varkensrechten gedurende een periode van een half jaar
- afschaffen varkensrechten gelijk per einde periode opkooptender
- de Staat bepaalt hoeveel rechten zij koopt vanaf de laagste inschrijving en opwaarts
- op de locatie van aangeboden rechten vervalt de vergunning tot varkens houden
- lagere overheden bieden extra stimulerende kaders richting sloop gebouwen
- banken en leveranciers sluiten een coulance-akkoord voor stoppers
- nergens geen geheel nieuwe varkenshouderijlocaties meer toestaan
- bouwblokken varkensbedrijven maximaal 3 hectare waarvan minimaal de helft groen
- blijvers krijgen geen extra regels boven de Europese wetgeving opgelegd
- uitvoering geven aan plan NVV, LTO, NAJK, Rabobank, ABN AMRO, en anderen
Alleen voordeel:
De sector
Minder milieudruk, positief voor de mestafzetkosten. Lagere infectiedruk vanwege minder locaties. Lagere zelfvoorzieningsgraad varkensvlees wat per definitie goed is voor de prijszetting. Meer ruimte voor professionalisering keten.
De blijvers
Varkenshouders die de toekomst in willen zijn verlost van miljoenen verslindende rechten. Ze kunnen binnen het bouwblok hun plannen verwezenlijken en wanneer deze niet toereikend is mogen ze nog steeds een bod uitbrengen op andermans locatie(s).
De wijkers
Varkensrechten krijgen tijdelijk een hogere verkoopwaarde vanwege de opkooptender. Flankerend beleid en stimulansen van lagere overheden maken sloop van gebouwen aantrekkelijk. Van banken en leveranciers mag coulance verwacht worden.
De overheid
Talloze locaties verdwijnen en er komen geen nieuwe bij. Men heeft grotendeels zelf in de hand hoeveel ruimte men wenst vrij te maken, zowel planologisch als financieel. Vrees tot onstuimige groei na afschaffen rechten is niet meer relevant.
De maatschappij
Rust keert terug, nieuwe locaties kunnen niet meer gesticht worden, bestaande verdwijnen deels. Blijvende varkenshouders zijn begrenst in hun bouwblok en worden tot landschappelijke inpassing aangezet middels de groen-eis bij uitbreiding.
De banken
Hoeven geen sectorbeleid te voeren, maar kunnen middels flankerend beleid wel stimulansen bieden aan zorgdossiers om er zo samen beter uit te komen.
De leveranciers
Minder locaties biedt meer efficiency (ook voor afnemers). Zorgdossiers kunnen afgesloten worden en er kan gebouwd worden aan een collectief betere ketentoekomst.
Uiteraard zijn bovenstaande slechts de contouren van het plan en dient nadere uitwerking plaats te vinden. Tevens kan ook de pluimveehouderij hierbij betrokken worden.