Column: Wachten op vaccin en smeltwater
Waar de sector al langere tijd bang voor was, is eind januari werkelijkheid geworden. Het gevreesde PED-virus is op een zeugenbedrijf en een vleesvarkensbedrijf in Ontario (na Quebec de grootste varkensproducent in Canada) opgedoken.
Dit virus heeft volgens de berichten al 3 miljoen biggen het leven gekost in de VS en is nog erg actief. Inmiddels is er nog een aantal andere bedrijven besmet. In Manitoba, Quebec en op Prince Edward Island is een aantal besmettingen geconstateerd.
Grootste boosdoener
Er wordt volop gewerkt aan een vaccin, maar de verwachting is dat het nog maanden duurt voordat er een effectief middel op de markt is. Voor nu lijkt de grootste boosdoener het transport te zijn, maar het lijkt er op dat een aantal besmettingen terug te voeren is naar bloedplasma, dat in biggenvoer is verwerkt.
Voor de bedrijven die niet besmet zijn, zijn de reinigings- en ontsmettingsprotocollen verscherpt, maar met temperaturen tot min 40 graden Celsius voor de komende dagen, is dat niet zo eenvoudig.
Prijzen goed niveau
Naast dit slechte nieuws is er ook goed nieuws. De prijzen blijven op een goed niveau en zijn de laatste weken zelfs nog gestegen. Basisprijzen zijn ruim 1.90 dollar (1,24 euro) en ook de termijnmarkt noteert recordprijzen tot in het najaar dus zolang we de PED buiten kunnen houden, lijkt het er op dat we een erg goed varkensjaar gaan krijgen.
De afgelopen maanden is de Canadese dollar fors zwakker geworden ten opzichte van de US dollar, waardoor de export gunstiger wordt. Dit heeft ook een positief effect op de prijs van de varkens in Canada. Tevens zijn de prijzen voor rundvlees naar recordhoogte gestegen, wat naar verwachting een gunstig effect zal hebben op de consumptie van varkensvlees.
Granen verder gezakt
De prijzen voor de granen zijn nog verder gezakt. Met name de tarweprijs is naar ongeveer 97,50 euro/MT gezakt. Voor ons betekent dat we geen gerst meer in het rantsoen hebben, omdat de prijs hiervoor ongeveer 91 euro/MT is.
Aan de andere kant zijn de tarwedistillers fors omhoog gegaan in prijs. Al met al is de rantsoenprijs toch ruim 32,50 euro/MT goedkoper dan vier maanden geleden.
Problemen met watervoorziening
Afgelopen week hebben we wat problemen gehad met de watervoorziening. De bron en de bovengrondse wateropslag (dug out) zorgen normaal gesproken ieder voor de helft van de watervoorziening voor de varkens. Een magneetklep van de bron was doorgebrand en als gevolg hiervan kwam er bijna geen water uit de bron.
Hierdoor werd praktisch al het water uit de dug out gehaald, die nu leeg is. We hebben wel geprobeerd vanuit een andere dug out water over te pompen, maar doordat er bijna anderhalve meter ijs ligt, is dat tot nu toe niet gelukt. De bron kan gelukkig de hoeveelheid water die we dagelijks gebruiken vrij goed bijhouden en omdat we volgende week alweer beginnen te leveren, zal dit wekelijks verminderen.
Als het nodig is, kunnen de Hutterites (geloofsgemeenschap) ook water brengen met een grote trailer, maar we hopen dat het in maart snel warmer wordt, zodat de dug outs weer worden gevuld met smelt water (run off).
Tekst: Henk Schipper