Column: Mest voor een goede buur en barbecue
Twaalf en half jaar geleden toen we hier in Australië begonnen, dacht ik, ik zal die Australische graanboeren wel eens laten zien hoe je graan moet telen. Hier in Australië zaaien ze maar 55 kilo zaad en 50 kilo Map kunstmest.
In goede jaren levert dat een opbrengst op van 2.5 ton per hectare. Ik dacht dat ga ik beter doen, trekker en gierton gekocht en mest op het land. Meer zaaizaad en kunstmest hadden ze me afgeraden, we zitten hier op land zonder irrigatie en weinig regenval, dus het gewas moet groeien van de regen dat in het seizoen valt.
Geen extra opbrengst
De vorige eigenaar en de buurman wisten wel dat mest een goed product was, maar deden er niets mee. Dus met veel motivatie mest uitgereden, niet te veel per hectare. We hebben genoeg land 150 hectare zelf en de buurman 800 hectare grenzend aan ons perceel. In de twaalf en half jaar dat we het nu doen, heeft het ons nog geen extra opbrengst opgeleverd, eerder minder.
We hebben wel gezien dat de mest werkt in het begin van het groeiseizoen, dan ziet het gewas er meestal goed uit. Maar als het graan in de aar komt en er geen regen meer valt, verdroogt het graan het eerst waar de mest is uitgereden. We hebben daar dus bijna geen opbrengst of graan van slechte kwaliteit. Op de andere plekken blijft het graan langer goed. Nu hebben we geen keus en de mest zal toch moeten worden uitgereden.
Gesloten portemonnee
De buurman wil het toch graag hebben en we doen dit met gesloten portemonnee. We hebben wel een paar keer per jaar een barbecue en we krijgen ieder jaar zaaizaad van de buurman voor ons eigen land.
Een ander punt is de tijd die je er in stopt, daarom laten we soms een jongen uit Nederland overkomen die graag een maandje mest wil uitrijden, zodat de dam (gat in de grond) weer voldoende leeg is en we er weer een paar maanden tegenaan kunnen. We betalen dan de reiskosten en iedereen is weer tevreden.
Dus we kunnen de mest niet in waarde uitdrukken (kosten of extra graanopbrengst) maar ik zie het zeker niet als een kostenpost (trekker, giertank, diesel en personeel) maar we houden er wel een goede buurman aan over en wat vrienden.
Hete zomer
Deze zomer ishet lang heet geweest met bijna drie weken met temperaturen van 40 tot 43 graden in januari. We hadden wel geluk dat de temperatuur geleidelijk opliep naar 40 graden, zodat de varkens er aan konden wennen, we hebben geen koeling op onze stallen, alleen in de kraamstal is er koeling tot 30 graden.
In de eerste paar dagen zijn wel een paar zeugen meer doodgegaan daarna is het redelijk goed verlopen. We zien op het moment wel wat meer terugkomers in de dekstal. Gelukkig hadden we genoeg opfokgelten om aan te dekken zodat we redelijk aan onze streefgetallen kunnen komen en er geen grote gaten vallen in onze productie.
Problemen bij vleesvarkens
Dit jaar hebben we voor het in twaalf en half jaar problemen gehad bij de vleesvarkens, dit komt waarschijnlijk omdat de warmte zo lang aanhield, normaal met 3 à 4 dagen merk je niets, maar nu in de derde week van 40 graden wilden de vleesvarkens niet meer vreten wat uiteindelijk 5 à 6 kilo minder gewicht per varken betekende bij afleveren.
Omdat we het laatste kwartaal van vorig zeer goed hadden gedraaid met de
zeugen, konden we nu de vleesvakens niet langer houden om op gewicht te
brengen, alle stallen zaten vol, dus we hadden geen andere keus dan lichter af te leveren. Nu op het moment zit de temperatuur nog steeds rond de 30 graden, maar de vleesvarkens groeien weer goed en zitten bijna weer op het oude gewicht.
In mijn vorige blog heb ik geschreven dat ik ons bedrijf wil verkopen, daarom hebben we sinds vorige maand een website op internet .Voor geïnteresseerden of gewoon om te zien hoe ons bedrijf er uit ziet: www.piggeryforsale.com
Tekst: Egbert Selten