Column: We denken in pappen en nathouden
Met de technische resultaten zijn we goed aan elkaar gewaagd. Financieel zijn de kosten voor huisvesting, arbeid en fokkerij om het even. Waar de West-Duitsers oplopende mestafvoerkosten kennen, wordt het bij hun Oosterburen gratis opgehaald. Op ons bedrijf kost dat 2 euro per big en nog eens 4 euro per vleesvarken.
Gezondheid
Ook de kostenpost ‘Gezondheid’ laat een dergelijk verschil zien. De SPF bedrijven blijven steken op 2 tientjes per zeug per jaar, waar wij door twee biggenentingen 6 tientjes per zeug bij op mogen tellen. Samen met de mest zitten we dan op 4 euro per big negatief.
Dit verschil werk ik als zelfmenger gelukkig nog ruimschoots weg door middel van de totale voerkosten per big. Zelf mengen kunnen de Duitse vrienden echter eenvoudiger oppakken dan dat ik de mest om niet wegzet en de biggenentingen achterwege laat.
Grootste verschil
Het grootste verschil komt pas tot uitdrukking in de opbrengsten, tegen een Oost-Duitse biggenprijs oplopend tot 10 euro en meer op NordWest, leg ik het definitief en roemloos af. Het grote verschil komt tot stand door vestigingsplaats en gezondheidsstatus. Op bedrijfsniveau praten we als studieclub over margeverschillen oplopend tot een half miljoen euro op jaarbasis! In Nederland prijzen we ons uit de markt, zeker op gezondheidsgebied.
Momenteel doen we landelijk niets anders dan suboptimaliseren van een suboptimale gezondheidsstatus. Onbegrijpelijk dat in het PRRS project in Noord Nederland geen aanvoer van SPF fokgelten als basis genomen is, een hogere gezondheid begint immers aan de voorkant.
Onbegrijpelijk dat we denken met pappen en nathouden, kneuteren en keuvelen over kleurtjes- en overlegprotocollen, structureel vooruit te komen. Het alsmaar oprekken van terminale fases zal plaats moeten maken voor een fundamentele gezondheidsdiscussie.
De Pig Business Thema-avond Diergezondheid is 9 april 2014. De toegang is gratis.