Column: Ondernemen is risico’s durven nemen
Niemand buiten de ondernemer om is thuis bij mislukking, aan de andere kant is bij het boeken van succes de eerste winst vaak de beste winst. Zelf heb ik eind jaren tachtig uitvoerig geëxperimenteerd met groepshuisvesting en in de jaren negentig met SPF-gelten, mestscheiding en mestdroging. De afgelopen tien jaar is vooral geïnvesteerd en gelobbyd voor een sterkere producentenpositie.
Scheve verdeling
In de totale varkenshouderijketen wordt immers lekker verdiend, alleen de verdeling ligt scheef. Per saldo ben ik er zelf als ondernemer niets mee opgeschoten, lang niet alle experimenten en lobby’s bleken succesvol. Als bevlogen mens is het wel een verrijking om idealen te hebben. Alleen geld op geld stapelen maakt niet gelukkig. Ondertussen moet de schoorsteen wel blijven roken natuurlijk.
Wij hebben net een schoorsteen van 11 meter hoogte opgezet. In een pas gebouwde loods staat een nieuwe houtkachel opgesteld met tevens een opslagruimte voor 1.000 kuub houtsnippers. Naast alle stallen, showrooms en woning verwarmt hij ook het water voor de voerkeuken en fermentatie.
Diverse types ondernemers
De laatste jaren investeren we vooral nog in het binnenhalen van de keten naar het boerenerf. Eigen fokkerij, k.i., water, energie, voerproductie en eigen programmatuur voor ondermeer de voeroptimalisatie.
Volgens sommigen risicovolle investeringen, in de praktijk valt het echter reuze mee. Ieder onderneemt op zijn eigen wijze, velen door het vermeerderen van staarten, anderen door het verminderen van facturen of juist door ketenverbreding met een eigen vleesconcept.
Al deze stappen zijn het gevolg van een eigen visie voor de lange termijn. Gelukkig zijn er diverse types ondernemers, met wel een paar gemeenschappelijke karakters; het durven nemen van risico’s en het besef dat stilstand nog altijd achteruitgang betekent.
Woensdagavond 7 mei 2014 is de Pig Business Thema-avond Ondernemen in Dalfsen. De toegang is gratis.