Column: Onze varkens in trek voor salami
De salamitijd breekt weer aan. In de winterperiode willen de Italianen en sommige Australische mannen salami maken. Dit begint meestal het eerste weekend van juni en gebeurt meestal met een groep vrienden die er een gezellig weekendje van maken.
De varkens worden gewoon bij de mensen thuis geslacht. Ik word ieder jaar een paar keer gevraagd om wat zeugen te verkopen voor de salami, maar dit jaar meer dan normaal, omdat de varkenshouder waar ze normaal het vlees kopen, is gestopt en omdat er bijna geen andere varkenshouder in de buurt is, bellen ze dit jaar ons op.
Goed geld op
In het verleden deed ik daar niet aan mee, maar dit jaar moest ik wel omdat mensen die af en toe wat werk voor me doen nergens anders terecht konden. De zeugen brengen wel goed geld op -ongeveer 330 euro-, maar je moet ze vaak wel een paar weken extra voeren en ze mogen niet berig zijn op het moment van slachten, want dit schijnt invloed te hebben op het vlees.
In oktober is er dan altijd een salami avond waar de salami wordt gekeurd en je de salami kunt proeven. Sommige mensen hebben een speciale kruidenmix die ze door de salami doen of gebruiken meer vet. Op zo’n avond heb je al gauw dertig verschillende salami’s. We sponsoren al een paar jaar deze avond met een varken dat dan aan het spit gaat. Een gezellige avond uit.
Weekendje uit
De afgelopen maand hebben we ook een paar meetings van varkenshouders gehad. Een ging over dierenwelzijn en groepshuisvesting en hoe er mee om te gaan en de tweede voorlichtingsdag was bij Riverlea, het grootste varkensbedrijf van Australië met ongeveer 30.000 zeugen, de vleesvarkens liggen veel op voergeld bij akkerbouwers. Dit bedrijf heeft 15 procent van de Australische varkens en is eigendom van een multinational in Signapore.
De eerste bijeenkomst was in Melborne, zes uur rijden hier vandaan, dus we hebben er meteen een weekendje uit van gemaakt. Vanaf 2017 mogen we de zeugen nog maar vier dagen na het dekken in ligboxen hebben en daarna moeten ze in groephuisvesting.
Veel onkunde
Er kwamen varkenshouders aan het woord die al waren overgeschakeld op groepshuisvesting. Uit hun verhalen bleek het allemaal wel mee te vallen met de overgang naar groepshuisvesting. Maar als je sommige foto's van de bedrijven zag en wat voor ideeën ze er op na hielden, dan is er nog veel onkunde en is er nog veel te verbeteren op die bedrijven. En dit waren toch geen kleine bedrijven, sommige hadden wel tussen de 1.000 en 2.000 zeugen.
Zo heeft ieder zijn eigen ideeën over toepassing van groepshuisvesting en wij hebben er gewoon een gezellig weekendje aan overgehouden.
Alles in eigen hand
De tweede varkenshoudersmeeting was bij Riverlea. Interessant om een keer te gaan kijken. Door de jaren heen hadden we wel verhalen gehoord, maar nooit niet zoveel goeds. We hoorden dat ze een bepaalde ziekte-uitbraak op het bedrijf hebben gehad of dat ze teveel varkens hebben en de prijs van het vlees proberen te laten zakken.
Dit bedrijf heeft alles in eigen hand, van het maken van voer tot het slachten en verwerken van het vlees. De reden dat we waren uitgenodigd, was dat ze ook aan andere varkensbedrijven hun voer, fokmateriaal en sperma willen verkopen.
We kregen een rondleiding door de voerfabriek en slagerij, maar die was ingekort omdat ze het weekend ervoor een inspectie van de dierenwelzijnsorganisatie hadden gehad, hierdoor konden we geen levende varkens zien, wat op zich jammer is als je fokmateriaal wilt verkopen en sperma voor de vleesvarkensproductie.
Geen technische resultaten
Zeker nu ik een beetje aan het rondkijken ben of er nog andere opties zijn voor ons bedrijf voor de vleesvarkensproductie en om nieuw bloed in onze zeugenlijn te krijgen. Verder vond ik het wel jammer dat ze geen technische getallen konden of wilden laten zien, van welke resultaten ze konden behalen op hun bedrijf.
Nu hebben ze me intussen beloofd dat ik een keer een rondleiding door een van hun stallen kon krijgen om naar hun varkens te kijken. Het lijkt me wel interessant om een keer te gaan kijken, maar ik mag dan twee dagen niet op mijn eigen bedrijf zijn geweest voordat ik daar ga kijken en het zal wel verstandig zijn om daarna ook weer een paar dagen van mijn bedrijf weg te blijven.
Tekst: Egbert Selten