Column: Oogsttijd breekt aan
Het is begin augustus en de gewassen beginnen al behoorlijk af te rijpen. Zoals het nu lijkt zullen we binnen twee weken gaan beginnen met maaidorsen. De gewassen staan er erg wisselend bij.
De eerste helft van juli was erg warm en droog, waardoor de gewassen erg hebben geleden. Vervolgens heeft het een aantal malen fors geregend met plaatselijk ook nogal wat hagel. De gewassen hebben hierdoor een flinke oppepper gehad en zien er toch wel goed uit.
Zelf hebben we ongeveer 50 procent hagelschade in de tarwe die we hebben gezaaid. Gelukkig hadden we er een hagelverzekering op afgesloten, dus dat dekt een deel van de schade. Nu afwachten wat de opbrengst wordt.
Forse verlaging voerkosten
Gezien de ontwikkelingen in de Verenigde Staten betreffende een – verwachte – recordopbrengst aan maïs, zijn de graanprijzen hier al een aantal weken aan het zakken. Daarnaast is er nog steeds een behoorlijke hoeveelheid tarwe en gerst niet verkocht van de recordoogst in Western Canada uit 2013.
De akkerbouwers die nog veel hebben zitten, worden wel wat zenuwachtig nu de nieuwe oogst voor de deur staat. Er worden alweer prijzen genoemd van 150 Canadese dollar (103 euro) per ton voor september-levering, dus dat zal een forse verlaging van de voerkosten betekenen.
Erg hoge varkensprijzen
De varkensprijzen zijn met 2.40 dollar (1,64 euro) per kilo geslacht gewicht voor de basisprijs nog steeds erg hoog. Het hoogste punt van 2.60 dollar (1,78 euro) is alweer een kleine maand geleden, maar je hoort niemand klagen aangezien de voerkosten per afgeleverd varken zo rond de 75 dollar (51 euro) zullen uitkomen.
Met de eigen feedmill kun je precies uitdraaien wat de voerkosten per afgeleverd varken zijn en over een week of vier hebben we dat precies in beeld. De situatie is iets veranderd, omdat de slachterij nu streeft naar een gemiddeld geslacht gewicht van 103 kilo wat bijna 132 kilo levend gewicht is.
Bonusbetalingen verhoogd
De eerste vrachten zaten we tussen de 104 en 105,5 kilo geslacht, maar omdat we nu een 20 kilo grid hebben – van 93 tot 113 kilo – voor de optimale bonus, is dat geen probleem. Omdat we hierdoor wat minder snel ronddraaien, heeft de contractgever de bonusbetalingen verhoogd.
Wel zal het gewicht van vooral de laatste varkens die weggaan wat lager worden, omdat we anders niet op tijd leeg zijn om de volgende ronde varkens te ontvangen. Door de vraag naar zwaardere varkens, zal het gemiddeld een week langer duren voordat het gewenste gewicht is bereikt.
Ingrediënten voor het voer
Het laatste punt voor deze blog betreft de ingrediënten voor het voer. Net als in Nederland is het een constante zoektocht naar de optimale combinatie van ingrediënten. Het rantsoen bestaat nu alleen uit tarwe, erwten, tarwedistillers aangevuld met de micro’s.
Met de huidige prijzen zal er geen gerst worden opgenomen in het rantsoen. Op advies van de nutritionist van de contractgever zijn we aan het kijken naar de prijs en beschikbaarheid van maïsdistillers.
Die komen of uit de VS of uit Manitoba, dat ligt ongeveer 1.000 km oostelijk van ons. De komende weken hopen we hier meer duidelijkheid in te krijgen en worden de rantsoenen herberekend.
Wordt vervolgd...
Tekst: Henk Schipper