Column: Wat kan meer kwaad dan kiementransport?
De burger ziet echter het liefst pasgeboren biggetjes, inclusief het aaien en vertroetelen. Hoewel wij jaarrond tientallen groepen rondleiden, vindt dit leiden rondom de stallen plaats. Het hygiëneprotocol maakt het lastig om bezoekers binnen te laten, vooral het douchen is een grote drempel.
Tijdens een vakantie jaren terug, bezochten wij met ons gezin een open dag op de Veluwe en we mochten alle stallen in. We zagen de burgers volop genieten van het échte plaatje. Uiteraard inclusief discussies over boxen en het ontbreken van stro, maar iedereen was blij dat ze zomaar naar binnen mochten en niet om de tuin werden geleid. Met mijn zoon ging ik later nog eens naar een groot legkippenbedrijf in de buurt, ook daar mochten we tussen de kippen scharrelen.
Kiemenimporten
Minimaal de helft van de varkenshouders koopt fokdieren aan. In de meeste gevallen door middel van een quarantainestal, maar luchtstromen worden buitenom volop vermengd. Overal rijden mestwagens af en aan, tijdens het laden wordt er 40 kubieke meter vieze lucht, niet zelden van derden, het erf over geblazen. Wat kan ons de burger meer kwaads brengen dan deze beide kiemenimporten?
In Denemarken woedt inmiddels de omgekeerde discussie, wat kan het varkensbedrijf de bezoeker brengen aan slechte kiemen? Zo mooi als de Campina boerderijdagen zullen we het niet krijgen, lekker sjokken over de voergangen, dwars door de melkput weer terug naar de kalver-iglo’s.
Overtuigend vertellen
De komende thema-avond zullen de gastsprekers Harrie en Jarno Brummelhuis overtuigend vertellen over nun beweegredenen tot eigen aanfok en een gelijkopgaande groei van resultaten in zowel de vermeerdering alsook de vleesvarkenshouderij. Een ander is juist overtuigd van geltenaankoop en weer een ander van 40 biggen stampen. Zoveel varkenshouders, zoveel meningen.
De Pig Business Thema-avond Fokkerij is woensdag 17 september 2014 om 18.45 uur in de varkenshowroom in Dalfsen.