Column: Gesekst sperma en 400 gram biggengroei
Vanavond gaan PIC, Hypor, Topigs, TGZ en Preferent KI in de showroom met de bezoekers in gesprek. Alfred de Vries van CRV legt relaties met rundveefokkerij, kunnen we op termijn ook gesekst sperma inzetten en zo alleen gelten produceren? Je kunt dan met de helft minder fokkers toe en het probleem rond berengeur is ook gelijk opgelost. Vandaag wellicht utopie, de wereld staat echter ook in fokkerijland niet stil.
Tijdelijke zonden
Waar we de rundveehouderij niet willen volgen is het direct na geboorte scheiden van moeder en kind. Sterker nog, de markt vraagt steeds meer om ouder spenen. Rescuedecks en andere moederloze opfoksystemen zijn tijdelijke zonden, binnen enkele jaren zullen deze maatschappelijk volledig onacceptabel zijn. Hier ligt ook de belangrijkste taak voor fokkerijorganisaties, de zeug moet haar eigen biggen tot op een leeftijd van 3-4 weken groot kunnen brengen. Dat is ook de stellige mening van vader en zoon Brummelhuis, die samen vanavond de inleiding verzorgen.
Geld brandt in de zak
Fokkerijtechnisch is het geen enkel probleem om gemiddeld 20 biggen per worp te fokken. De realiteit is dat 16 spenen onder een zeug ook nog lukt, daarna moet je denken aan een derde rij spenen….. Zeugen vol leggen op 14 en soms 15 biggen gaat nog wel, een goede zeug heeft hier ook geen melkpoeders voor nodig, wel een stevige voergift.
Het valt mij op dat we het laatste jaar overspoeld worden met “nieuwe” melkaanbiedingen die tot 10x de prijs van biggenvoer kosten. Het lijkt erop dat nu er enkele jaren redelijk verdiend is, het geld bij velen in de zakken brandt en het koste wat kost weer uitgegeven moet worden aan speeltjes. Ons totale zeugenvoerpakket kost vandaag amper 20 euro per 100 kilo en het totale biggenvoerpakket haalt ook de 30 euro niet.
Biggengroei onderbelicht
Het klopt dat de meeste bedrijven chronisch gebrek aan biggenruimte hebben, bij ons niet anders, maar gelukkig op te lossen door de eigen vleesvarkensstal op het bedrijf. Als oorzaak wordt altijd de toegenomen biggenproductie genoemd, zelden wordt er over biggengroei gesproken.
Deze staat landelijk al jaren stil op 320-340 gram levensgroei, vroeger hadden we echter al genetica in onze stal (Dalland x een voorloper van de Tempo) die 400 gram groeide en zodoende met acht weken van het bedrijf was. Een tussenweg van beide moet fokkerijtechnisch goed haalbaar zijn.
Fokkerij bepaalt de vooruitgang
Ik optimaliseer al onze voeders inmiddels volledig zelf en het is mij opgevallen dat goed voer vooral simpel is en bestaat uit grondstoffen die we 30 jaar terug ook al kenden. Hier zit niet de grootste vooruitgang, in fokkerij echter des te meer.
Iedereen welkom om vanavond zelf in debat te gaan of om gewoon weer bijgepraat te zijn. Vanaf zevenen staat de koffie klaar en na afloop uiteraard de borrel en de gehaktballen. Nog ter verduidelijking, alle varkenshouders, bedrijfsleven en overig geïnteresseerden zijn altijd welkom, er zijn geen kosten, de drempel is laag bij ons.