Column: 20 euro voor compleet voerpakket
Zelf voeren we nog steeds een aangeleverd gefermenteerd speenvoer, maar gaan dit ook op het bedrijf bereiden. Compleet gefermenteerd voer voor alle dieren voegde te weinig toe, het voorweken van 20 ton stoomschillen/gerst/tarwe per dag bevalt wel heel goed. Veel collega’s zijn wezen kijken en hebben dit gekopieerd. Prachtige homogene brij en de versgemalen granen ontsluiten volop.
15 grondstoffen
Zelf heb ik het van mijn opa’s gekopieerd, zij weekten vroeger het opgeklopte voer al in een emmer voor. Het zelf mengen heeft landelijk een flinke vlucht genomen na de laatste thema-avond. Er zijn nogal wat variaties mogelijk, allereerst een groot verschil tussen brij- en droogvoeren. Bij het laatste vindt er tevens een overschakeling van brok/kruim naar meel plaats.
Variaties ook in aandelen grondstoffen op het bedrijf. Op ons bedrijf hebben we nu 15 droge en natte grondstoffen, daarmee zitten we in het laatste stadium, het aanvoeren van premixen met een aandeel van nog slechts enkele procenten.
Dik tevreden
Vorig jaar verzorgde mijn voeradviseur Wout Mutsaers de inleiding, maar hij zit momenteel in Noorwegen en wij zonder. Er is geen vaste vervanger gekomen, het bleek mogelijk door zelf het programma aan te schaffen en na flink blokken en zweten is het optimaliseren nu gesneden koek en prachtig om te doen. In doorsnee heb ik de voeders nog beter weten te maken, daarmee ook iets duurder.
Vandaag net 20 euro voor het complete zeugen- en vleesvarkenspakket en 29 euro voor het complete biggenpakket. In de stal zijn ze er dik tevreden mee en dat blijft de beste graadmeter. Volgende week woensdagavond zal er de nodige aandacht aan worden besteed. Naast openstelling van de voerruimtes, inzage rantsoenen, demonstraties en presentaties, uiteraard ook weer volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen.