Column: Toch nog zomer in Ohio
Om met de workshop te beginnen: met temperaturen die kunnen dalen tot min 28 graden in de winter en soms oplopen tot 39 graden in de zomer, is een goed werkend ventilatiesysteem een must. We ventileren onze schuren volgens het tunnelprincipe, dat wil zeggen als de temperatuur hoog genoeg, oploopt halen we de lucht rechtstreeks van buiten. Op volle capaciteit wordt de lucht in de afdeling 1,7 keer per minuut ververst.
Verfijnde systemen
Ook zijn er vernevelaars aanwezig om varkens te koelen door middel van verdamping van water vanaf de huid. Het zijn verfijnde systemen, maar alles draait om hoe ze zijn afgesteld en op basis van welk schema? De instructeur was iemand met een uitgesproken mening, dat is altijd mooi om een discussie te krijgen die uiteindelijk weer stof tot nadenken geeft.
Afgelopen winter heb ik mijn schuren veel kouder geventileerd dan ik gewend was. We vingen de speenbiggen op in ruim 26 graden (wel met gaskappen boven de ligplaats) en gingen in een curve van 128 dagen terug naar 16 graden. Het resultaat was een veel drogere afdeling, gezondere varkens en ik ben zeker van plan om dat komende winter weer te doen.
Hoofdbrekens
De zomerventilatie geeft mij echter hoofdbrekens; met een dagtemperatuur die hoog in de 30 graden kan zijn en soms nachten van 15 graden ben ik er erg beducht op om de varkens niet te verkleumen door de ventilatie die maar blijft doorjagen. Dat vang ik op door de begintemperatuur omhoog te brengen tot 21 graden en dan de ventilatie agressiever te laten reageren op temperatuurstijgingen.
Dit was dus waar de discussie ontstond. De instructeur is van mening dat je gewoon dezelfde curve kan gebruiken, want het moderne varken heeft zoveel warmteproductie dat je moet blijven koelen. Iets om aan te werken dus. Ik ben begonnen om de afstelling van de inlaatkleppen te controleren. Ik denk dat ik met te lage luchtsnelheden werk.
Het zal volgend jaar worden voor dat we daarmee kunnen gaan experimenteren. Na wat de warmste week van het jaar bleek, is het nu toch meer herfstachtig. Daarbij komt dat we al snel weer aan het uitladen van de varkens beginnen en daarna het warm houden.
Tekst: Meindert van den Hengel