Column: Deze tijd staat bol van stalrevoluties
In de jaren zeventig vond men de biggenbatterij uit, grote aantallen biggen in roosterhokken op poten. De mest viel gelijk weg, kwade kiemen konden zich niet langer in het vuil nestelen. Dat staartcouperen noodzakelijkerwijs ook bij dit systeem hoorde, werd op de koop toegenomen.
Geautomatiseerde klimaatregelingen
In dezelfde jaren verdween ook het stro uit de kraamhokken en werd het ruwe beton vervangen door staal en kunststof. Afdelingen deden hun intrede, een goed geautomatiseerde klimaatregeling en reiniging werd daardoor mogelijk.
Bij de dragende zeugen maakten halskettingen en zeugenriemen plaats voor voerligboxen. Daarna tot begin deze eeuw nauwelijks ontwikkelingen meer, enkel systeemdenken, kopiëren en schaalvergroting werd het credo.
Vergeet verkoopwaarde
Vandaag spitst de discussie zich toe op systeemkwalen, geen ingrepen meer aan het dier, loslopende kraamzeugen, later spenen, dichte vloeren en strogebruik. De generatie van vóór de Interimwet van 1984 heeft goud geld verdiend en treed nu uit. Zij van daarna mogen de transitie uitvoeren en krijgen de uitdaging om zo te bouwen dat rendement is verzekerd.
Vergeet de verkoopwaarde en dat het bedrijf jouw pensioenopbouw is. Waar vroeger een nieuwe vleesvarkensplaats werd gebouwd voor 500 gulden, was deze een jaar later 1.000 gulden waard. Vandaag kost deze plaats 500 euro en kent bij oplevering nog slechts de halve vrije verkoopwaarde.
Kies voor de rendementsinsteek, alle extra investeringen moeten binnen 5 tot 10 jaar zijn terugverdiend, de hele stal binnen 15 tot 20 jaar afgelost. Investeer alleen nog op courante bedrijven, anders uitboeren of voor een prikkie een bestaande locatie kopen. Zelf zijn we het vergunningentraject weer ingegaan. Kort geleden nog miljoenen geïnvesteerd, helaas nog onvoldoende toekomstbestendig.
Woensdagavond 19 november 2014 is de Pig Business thema-avond Huisvesting in Dalfsen. De toegang is gratis.