Column: Topsegment of bulk
Komende woensdag de Tesco controle op ons bedrijf. Omdat verreweg de meeste nakomelingen van onze zeugen in Duitsland binnen dit concept geslacht worden, voldoen we al vele jaren aan de eisen. Ik vind ze niet echt buitensporig, niet castreren, alle zeugen gelijk na dekken in groepen en medicijnkast en kadaverkoeling op slot.
Daarentegen geen extreme oppervlakte eisen, zoals het sterrenvlees vereist. Het lijkt echter een kwestie van tijd en het wordt en/en. De grootste Duitse slachterijen geven nu al aan dat het niet zo kan zijn dat ze volop Nederlandse varkens slachten, maar tegelijkertijd geen vlees aan de belangrijkste afnemers in ons land kunnen leveren. De Nederlandse slachterijen zullen zich conformeren aan hun Duitse collega’s.
30 procent topsegment
Chauvinisme viert hoogtij in voedselland, de Duitsers reppen over 4 tot 5 maal D. Het liefst varkensvlees in de winkels van Duitse fok- en vleesvarkenshouders, voerindustrie, slachterijen en vleesverwerkers. Nederland wil dit ook graag, maar beseft dat ze dan nog maar hooguit 30 procent van de productie afgedekt heeft.Wie voor deze 30 procent wil leveren moet opereren in het topsegment. Wie hier niet in mee wil of kan gaan levert bulk, de grote vraag is echter voor welke dumpprijs en voor welke markt.
Beide is erg lastig, tegelijk ook uitdagend. Produceren voor het topsegment vraagt opnieuw om grote investeringen die de kostprijs met minimaal 30 cent per kilo opjagen. Bulk produceren tegen lage opbrengsten en constant achterhoedegevechten blijven voeren is ook geen aantrekkelijk vooruitzicht.
Meerkosten uitsmeren
Voor ons bedrijf zijn het erg lastige keuzes, voor anderen denk ik evengoed. Topsegment betekent nogal wat, wij voldoen niet met onze oppervlaktenormen en spenen te jong. Het zou sectoraal best een goede optie zijn dat we een kwart minder zeugen gingen houden, bedrijfseconomisch echter niet rond te zetten. Vergunningen worden dan ook weer aangevraagd, om de meerkosten uit te kunnen smeren gelijk voor een kwart zeugen erbij in plaats van eraf.
Eigen aan- en opfok willen we behouden, de vleesvarkens zullen grotendeels het veld moeten ruimen. Het houdt echter niet op met enkel 4 weken spenen, beren, groepshuisvesting gehele dracht (kraamstal?), biggen op 0,4 m² met dichte vloeren en een verbod op boxen met/zonder uitloop.
Dierenbescherming
Geconditioneerd transport, strogebruik en energieneutraal boeren. Waar bevindt zich het einde en hoe aantrekkelijk zijn de vooruitzichten wanneer we de eisen door dierenbeschermers laten bepalen. In een column van de Dierenbescherming sprak diens directeur Frank Dales boekdelen, citaat:
“De Dierenbescherming zou het liefst geen vlees meer zien in de winkels en bedrijfskantines.”
Iedereen succes met zijn of haar keuzes, ik ben er nog niet uit. Wetende dat vergunningen ook jaren tijdsbeslag in kunnen nemen, dit traject inmiddels ingezet.
Bron: FarmFocus