Column: Duurzaam, duurzamer ….
De Nederlandse diervoederindustrie (via Nevedi) heeft de laatste jaren veel tijd en behoorlijk wat geld geïnvesteerd in de transitie van ‘gewone’ soja naar duurzame soja. Diverse non gouvernementele organisaties (ngo’s) hebben daar op aangedrongen.
Niet alleen bij de voerbedrijven hebben zij gevraagd dat te doen. Ook de bedrijven die de producten van onze klanten verkopen of verwerken zijn onder druk gezet. De zuivelindustrie is vriendelijk gevraagd geen ‘zaagselmelk’ (in verband met ontbossing regenwouden in Brazilië) meer te leveren en de supermarkten moeten producten met duurzame soja in de winkel leggen.
Snel en efficiënt
Als totale keten zijn we in overleg gegaan hoe we dat snel en efficiënt kunnen doen. Nederland is een klein land als het gaat om verwerking van soja in veevoer. De impact die we kunnen hebben op Brazilië is dus beperkt. Bovendien is het moeilijk te bepalen wat duurzame soja is. Iedereen heeft daar zijn eigen beeld bij. In de Round Table of Responsable Soy (RTRS) heeft de hele wereld mee kunnen discussiëren.
Daar is een wereldwijde standaard voor duurzame soja ontwikkeld. Gelukkig mag die gewoon gmo (genetisch gemodificeerd) zijn. Die techniek hebben we nodig om voldoende voedsel te kunnen produceren om de wereld te voeden. Slavernij, illegale ontbossing, overmatig pesticidegebruik en landjepik zijn zaken waar we in Nederland allemaal achter staan dat die niet meer kunnen in de eenentwintigste eeuw.
Retail haakt af
In goed overleg in de keten werd afgesproken dat we met zijn allen gingen regelen dat we in Nederland binnen enkele jaren volledig zouden zijn overgeschakeld naar RTRS-soja. Uiteraard kost deze soja (nu nog) extra geld en dat geld zouden we verdelen in de keten. Helaas haakte de retail op het laatste moment af. Ze stellen dat ‘de markt dat moet regelen.
Als zij in de winkel echter niets extra’s vragen voor vlees, worden de kosten weer afgewenteld op de sector. Bovendien gaat tweederde van het varkensvlees de grens over en daar is (nog) geen vraag naar RTRS-soja. Wat dat betreft, lopen we in Nederland voorop, want we zijn er van overtuigd dat die vraag in Europa wel gaat komen.
Tweesporenbeleid
Om dit probleem op te lossen, kiest Nevedi voor een tweesporenbeleid. In Nederland moet de markt zijn werk doen: als de markt vraagt en betaalt, krijgt zij RTRS-soja. Voor de rest van de voerproductie gaan we over op duurzame soja die iets minder eisen stelt dan RTRS.
We gaan dat ook in de rest van Europa (via onze Europese branche-organisatie Fefac) stimuleren. Zodoende heeft het meer impact op de sojaproducenten en hebben we een gelijk speelveld in Europa. Weer een stapje vooruit voor de meest duurzame veehouderij van de wereld.