Column: Na de zomer bouwen?
De nachten zijn nog koel en na een paar dagen kregen we weer een flinke afkoeling tot rond de 25 graden, op zich wel lekker, maar ik heb het idee dat de koele dagen na de hitte net zoveel stress of problemen geven voor de varkens als de hitte zelf.
Tot nu toe kunnen de varkens het goed af zonder ventilatie of koeling. Alleen in de kraamstal hebben we koeling en kunnen we de temperatuur terugbrengen tot rond de 30 graden zodat de varkens het toch goed blijven doen.
Varkensprijzen op peil
De varkensprijzen zijn op een goed peil (2,30 euro per kg geslacht gewicht) en de voerprijzen blijven gelijk, al had ik verwacht dat tijdens de oogst nu de graanprijzen wel zouden zakken, maar dat was niet het geval, gemiddeld betalen we nu 308 euro per ton. De geruchten gaan dat de komende maanden de graanprijzen verder zullen stijgen.
Ongeveer 6 weken geleden hebben we onze nieuwe milieurapport thuis gekregen om uit te kunnen breiden van 500 naar 700 zeugen gesloten. In de tussentijd hebben we de tekeningen voor de stallen gemaakt. Twee weken geleden hebben we de aanvraag ingediend bij de gemeente.
Wachten op toestemming
Ik zie geen problemen om de uitbreiding tegen te houden. Het nieuwe rapport zag er goed uit, de stankcirkel werd niet veel groter en de oppervlakte grond voor de mest was ruim voldoende zeker nu we rond de 450 hectare van de buurman mogen gebruiken om de mest op uit te rijden.
Toch kan het wel tot zes maanden duren voordat we toestemming krijgen om uit te breiden (als alles wordt goedgekeurd). Het schijnt dat er toch vijf à zes organisaties/instanties een oordeel moeten geven (milieuorganisaties, flora en fauna, waterleveranciers, beheerders van de wegen, cultuur en erfgoed de oorspronkelijke bewoners van Australië). Zo kan het toch nog wel even duren. Dat is niet zo erg, want we zijn niet van plan te bouwen in het midden van de zomer als het 40 graden is.
Vrijhandelsverdrag met China
Australië heeft sinds een maand een vrijhandelsverdrag met China dat de komende tien jaar in werking moet gaan treden. Ze verwachten dat dit goed zal uitpakken voor de agrarische sector met meer export naar China.(Ik geloof dat er nu al een deal is gesloten tussen China en Australië om rundvee naar China te sturen voor 1 biljoen dollars). Australië zal ook wel moeten om andere producten en diensten naar China te exporteren, nu de inkomsten uit ijzererts grotendeels zijn weggevallen omdat de ijzererts niet veel meer waard is.
De varkensindustrie zal denk ik niet zoveel profiteren van de vrije handel met China, omdat de industrie niet zo groot is en goed georganiseerd, misschien dat we ervan kunnen profiteren omdat de prijzen van andere vlees (rund,schapen en kippen) omhoog gaat, zodat varkensvlees ook mee omhoog gaat.
Met dit vrije handelsverkeer is ook de weg verder geopend voor Chinese bedrijven om in Australië agrarische bedrijven op te kopen en voor Chinese arbeiders is het gemakkelijker om in Australië te mogen werken. Het nadeel van de opkoop van agrarische bedrijven is dat Australië niet veel zal verdienen aan de producten die daar worden geproduceerd omdat deze meestal naar China zullen worden geëxporteerd om daar hun eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Hierdoor verliest Australië aan de handel en verwerking en btw.
Tekst: Egbert Selten