logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Samenwerking

Column: Samenwerking

Begin 2014 is het Platform Varkensketen (PVK) opgericht door LTO, NVV, COV en Nevedi. Spontaan geïnitieerd tijdens een borrel die ik had met Maarten Rooijakkers en Theo Duteweerd op de Grüne Woche in Berlijn. Zo zie je maar waar een beurs goed voor is. En de aankomende beurs staan we er weer. Met Porc From Holland. De rest van Europa moet weten hoe goed ons varkensvlees is!

De samenwerking binnen het PVK is goed. Het is mooi om te zien hoe boeren, voer en vlees samenwerken. Nog mooier is om te zien dat binnen de varkenssector de samenwerking tussen LTO en NVV goed is.

Inmiddels is POV een feit. Dat leidt tot kracht. Kracht die nodig is om sturend te kunnen zijn in de keten en het inkomen van de varkenshouder te beschermen.

Samenwerking op bedrijfsniveau

Kan deze samenwerking ook op individueel bedrijfsniveau succesvol zijn? Boerenbedrijven worden steeds groter en complexer. De zakelijkheid neemt toe en de gemiddelde boer is minder trouw aan zijn leveranciers en afnemers.

Echter, de lat komt steeds hoger te liggen door bijvoorbeeld financiële risico’s en eisen uit de markt. De manier om de risico’s te verminderen (of de impact van tegenvallers te beperken) is een goede afstemming met bijvoorbeeld voerfabrikant, dierenarts en financier.

Vanzelfsprekend is marktgericht werken alleen mogelijk als je weet wat de klant wil. Voor een varkenshouder is dat de slachterij of handelaar.

Goede communicatie  

Door goed te weten wat je leverancier kan, en precies in te vullen wat de klant wil, wordt de waarde van de producten die je levert verhoogd. Dat dit ook harde euro’s oplevert, is waarschijnlijk een kwestie van een lange adem. De keten moet leren waarderen welke producten goed zijn en welke leveranciers betrouwbaar.

Op kortere termijn kunnen kosten worden bespaard en dat levert natuurlijk direct geld op. Onnodige transporten, voorraden, voerverbruik, entingen, medicijngebruik, advieskosten, etc. zijn prima te vermijden. Dat levert niet alleen direct geld op, maar ook tijd. Tijd die kan worden geïnvesteerd in het verder optimaliseren van je bedrijfsvoering.

Diverse manieren

Samenwerken betekent niet worden gedwongen in een bepaald keurslijf te werken of het ondernemerschap opgeven. De voorbeelden van de kalversector, vleeskuikenhouderij en melkveesector geven aan hoe verschillend samenwerken kan zijn.

Respectievelijk volledig ketenbeheer, een sterke ketenregisseur en meerdere partijen die afspraken maken voor bepaalde tijd. Is hier voor (een deel van) de varkenssector wat van te leren?

Foto van Huub Fransen
Tekst: Huub Fransen

Huub Fransen (1971) is de vierde generatie uit een molenaarsfamilie. In het dagelijks leven is hij directeur en eigenaar van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits. Hij heeft een gezin met drie kinderen en is woonachtig in het Brabantse Erp. Naast zijn dagelijkse werk is hij bestuurlijk actief binnen de...

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top