Column: Samenwerking
De samenwerking binnen het PVK is goed. Het is mooi om te zien hoe boeren, voer en vlees samenwerken. Nog mooier is om te zien dat binnen de varkenssector de samenwerking tussen LTO en NVV goed is.
Inmiddels is POV een feit. Dat leidt tot kracht. Kracht die nodig is om sturend te kunnen zijn in de keten en het inkomen van de varkenshouder te beschermen.
Samenwerking op bedrijfsniveau
Kan deze samenwerking ook op individueel bedrijfsniveau succesvol zijn? Boerenbedrijven worden steeds groter en complexer. De zakelijkheid neemt toe en de gemiddelde boer is minder trouw aan zijn leveranciers en afnemers.
Echter, de lat komt steeds hoger te liggen door bijvoorbeeld financiële risico’s en eisen uit de markt. De manier om de risico’s te verminderen (of de impact van tegenvallers te beperken) is een goede afstemming met bijvoorbeeld voerfabrikant, dierenarts en financier.
Vanzelfsprekend is marktgericht werken alleen mogelijk als je weet wat de klant wil. Voor een varkenshouder is dat de slachterij of handelaar.
Goede communicatie
Door goed te weten wat je leverancier kan, en precies in te vullen wat de klant wil, wordt de waarde van de producten die je levert verhoogd. Dat dit ook harde euro’s oplevert, is waarschijnlijk een kwestie van een lange adem. De keten moet leren waarderen welke producten goed zijn en welke leveranciers betrouwbaar.
Op kortere termijn kunnen kosten worden bespaard en dat levert natuurlijk direct geld op. Onnodige transporten, voorraden, voerverbruik, entingen, medicijngebruik, advieskosten, etc. zijn prima te vermijden. Dat levert niet alleen direct geld op, maar ook tijd. Tijd die kan worden geïnvesteerd in het verder optimaliseren van je bedrijfsvoering.
Diverse manieren
Samenwerken betekent niet worden gedwongen in een bepaald keurslijf te werken of het ondernemerschap opgeven. De voorbeelden van de kalversector, vleeskuikenhouderij en melkveesector geven aan hoe verschillend samenwerken kan zijn.
Respectievelijk volledig ketenbeheer, een sterke ketenregisseur en meerdere partijen die afspraken maken voor bepaalde tijd. Is hier voor (een deel van) de varkenssector wat van te leren?