Column: Borrelpraat
Onder borrelpraat wordt ongefundeerde kletspraat verstaan waarbij ieder zijn eigen gelijk wil halen, vaak met de nodige krachttermen en stemverheffing. ‘Het is gewoon zo’. Actiegroepen die dagelijks onze mooie sector onderuit willen halen, slaan per definitie borreltaal uit.
Met een eerlijk verhaal worden er kennelijk geen nieuwe zieltjes gewonnen die braaf hun donaties en (loterij)subsidies overmaken. Boeren reageren op hun beurt als de bekende rode lap op een stier.
En dat is precies de bedoeling van de activisten, zij prediken de burger iets wat goed overkomt en de boer gaat hier radicaal tegenin. Bij de burger blijft hangen dat de boer niks wil en dat was nou net de bedoeling. Vechten tegen de bierkaai helpt niet, de rollen moeten omgedraaid worden. ‘Be good and tell it’.
Tesco Welfare
De meest actuele voorbeelden zijn de discussies over beren en groepshuisvesting vroege dracht. Vooropgesteld dat ik de mening toegedaan ben dat we in Nederland geen boven-Europese regelgeving willen en ruimte moeten bieden aan marktconcepten. De nuance is inmiddels ver te zoeken.
Zelf laten we onze zeugen al meer dan 25 jaar de gehele dracht vrij rond lopen, binnen het Tesco Welfare concept verplicht. We kenden afgelopen jaar een korte periode met 25 procent terugkomers, zonder nuance kun je dan beweren dat dit komt door de groepshuisvesting vroege dracht.
Worpindex van 2,43
Over geheel 2015 zien we echter gewoon weer een worpindex van 2,43. We hebben te weinig geboren biggen, zal ook zeker met vroege dracht te maken hebben.
Twee jaar terug wisten echter velen met ‘zekerheid’ te beweren dat we Deense genetica moesten introduceren. Op genetisch front is de nuance nu wel weer terug, ook Deense bomen groeien, maar niet tot ver boven in de hemel.
Beren hadden we 20 jaar terug al in het vleesvarkenshok, daarna een tijdje niet. Samen met onze vaste afnemer inmiddels alweer jarenlang tienduizenden beren continue. Ook een Tesco-eis en goed naar tevredenheid. Hier hebben we genetisch met Hypor kennelijk een voordeel, wangedrag komt nauwelijks voor.
Doodgeboren big
Sterk generaliserend stellen wat wel al dan niet kan is een doodlopende weg. Ruimte moet geboden worden aan marktconcepten waarbinnen iedereen belangen heeft, maar het gezamenlijke belang voorop staat.
Het gezamenlijke belang moet zijn dat iedere ketenpartner er de kost mee kan verdienen. Dat verdienmodel dient absoluut bij voorbaat geborgd te worden. Het zogeheten Varken van Morgen was om deze reden van het niet borgen al bij de introductie een doodgeboren big.
De uitdaging voor de sector is dat elke ketenpartner het in de portemonnee voelt wanneer de varkens voor de boer maar 1,20 euro per kilo opbrengen. Ik geef op een briefje dat allen dan oprecht willen vechten voor 1,80 euro en wellicht bij beren en groepshuisvesting gehele dracht 2,00 euro plus.
Bron: FarmFocus