Column: Dat kan toch niet de bedoeling zijn…
Sinds een maand of vier kregen we in elke opvolgende stal problemen met hoesten, niezen en longontsteking. Vooral de hoest was zo zwaar dat we soms tientallen rectale prolapsen zagen. Een groot aantal biggen kreeg een zware longontsteking en overleefde dat niet.
In elke stal duurde die periode vanaf de derde, vierde week na opleg tot elf, twaalf weken na opleg. Door speekseltests, bloed-, sectie- en weefselonderzoek konden we de veroorzakers van dit alles vinden; Bordetella en Heamopholis Parasuis (Glaser).
Medicatie werkt niet afdoende
Gerichte medicatie zowel in het voer als in het water zou dit probleem moeten oplossen. Helaas bleek dit niet afdoende te werken. Dit alles werd nog bemoeilijkt doordat we normaal gesproken in de achtste week, dat de biggen in de stal zijn, de Ileitisvaccinatie via het water doen.
Dit vereist 6 tot 7 dagen zonder enige medicatie in voer en water. In sommige schuren kwamen we daar gewoon niet aan toe. Verder onderzoek toonde PRRS aan; geen veldvirus, maar het vaccin dat zelfs acht weken na toediening nog actief was en waarschijnlijk sterk genoeg om te spreiden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, zou je zeggen.
Veel problemen met vaccin
Sinds anderhalf jaar worden de biggen bij het spenen gevaccineerd met Modified Live Vaccin ( MLV) van Boehringer. Navraag door onze dierenarts bij collega’s leerde hem dat er meer problemen waren. Een paar weken geleden zijn we dus gestopt met de vaccinatie en het is nu spannend om te zien hoe dat gaat uitpakken.
Onze biggen waren nog gevaccineerd en kregen alles waar we al bang voor waren. Ze beginnen er nu uit te komen maar de schade is aangericht; hogere uitval en meer spreiding in gewicht en kwaliteit.
Technische resultaten
In een vorig blog beloofde ik u de technische resultaten van de afgelopen ronde:
Unit 1: VC 2.616, groei 765 gram, uitval 6.10 procent, aflevergewicht 129.60 kilo levend.
Unit 2: VC 2.690, groei 793 gram, uitval 4.75 procent, aflevergewicht 132.52 kilo levend.
We waren nieuwsgierig naar de resultaten gezien de veranderingen die zijn gedaan in genetica en voederpremixen. Het lijkt erop dat we thans werken met een varken dat een probleem heeft met de voederconversie bij een hoger aflevergewicht.
Dat kan toch niet de bedoeling zijn van de verandering; daar zal aan moeten worden gewerkt, want ook hier is de tendens naar een hoger aflevergewicht.
Tekst: Meindert van den Hengel