Column: Profiteren van lage olieprijs en rente
Een voordeel is wel dat de prijzen voor benzine (0,52 euro/liter) en diesel (0,90 euro/liter) fors zijn gezakt. Als boer heb je dan ook nog eens dat je rode benzine en diesel kunt gebruiken, wat nog eens 10 cent per liter goedkoper is. Daarnaast is ook de rente weer gezakt. De Bank of Canada heeft de rente verlaagd tot 0,75 procent en de verwachting is dat deze in maart nog eens 0,25 procent zakt.
Hypotheekrentes voor vijf jaar vast kun je net boven de 3 procent krijgen en 10 jaar vast net onder de 4 procent. Banken zijn wel erg kritisch bij het verlenen van krediet. Er wordt vooral gekeken naar de waarde van de grond als onderpand. Varkensstallen worden nauwelijks als onderpand gezien, omdat ze nauwelijks te verkopen zijn.
Zachte winter
De winter dit jaar is tot nu zacht geweest. De afgelopen drie weken is de temperatuur ruim 10 graden Celsius hoger dan normaal. Normaal is het deze tijd min 10 graden overdag en min 20 graden ‘s nachts. Dat komt voor ons goed uit, want begin februari beginnen we weer met aflammeren. Dit hebben we zo gepland, omdat we in de stallen dan al een kleine maand onderweg zijn met de nieuwe biggen en normaal gesproken minder werk hebben met de varkens.
Helaas is dat deze keer niet het geval. We hebben veel problemen gehad met streptococcen die of hersenvliesontsteking veroorzaken of problemen met de hartklep veroorzaken wat resulteert in biggen die je bij de controle dood vindt en een paarse borst/buik hebben. Volgens de dierenarts is dit een probleem op veel bedrijven in West-Canada. Vooral na een stressmoment als het transport van de biggenopfok naar de vleesvarkensbedrijven, zien we een forse opleving van het probleem. Dit duurt ongeveer drie weken, een periode waarin we richting de 3 procent uitval zijn gegaan.
Erg frustrerend
De afgelopen jaren hebben we de meeste rondes afgesloten met een uitval van onder de 2 procent, dus dit is wel erg frustrerend. Gezien de grote vraag naar de varkens die onder het RWA-programma zijn grootgebracht, wil de contractgever liever niet medicineren. De vraag is ook hoelang niet-medicineren rendabel is.
Een positieve noot over het vorige jaar is dat we in Canada kunnen terugkijken op een goed jaar. Recordprijzen voor de varkens met relatief lage voerprijzen. De varkensprijzen zijn wel fors gedaald – basisprijzen van 1,81 euro in de zomer tot 1,08 euro – de laatste week. Hopelijk stabiliseert dit of gaat weer omhoog, maar ondanks dat blijkt er nog een redelijke marge over. De meeste ingrediënten hebben we vastgelegd tot en met maart/april.
Tarwe is beschikbaar voor 126/ euro/MT en we konden in november nog erwten kopen voor 140 euro/MT. Voererwten zijn er momenteel echter nauwelijks te koop en daarom hebben we ter vervanging 200 MT fababonen gekocht. De prijs ligt rond de 157 euro/MT en zijn voldoende beschikbaar. Het nadeel voor ons is dat fababeans wat groter zijn dan erwten en daardoor kunnen we ze niet via de rotary scalper – roterend zeefsysteem boven de hamermolen – indoseren. Ze gaan rechtstreeks in de hamermolen.
Gelukkig staat dit gewas over het algemeen wat hoger, zodat het maaidorsen niet zo laag bij de grond gebeurt en er daardoor nauwelijks stenen etc in het product komen. Deze stenen worden normaal gesproken door de scalper verwijderd. Een ander nadeel is dat er hier maar twee rassen worden geteeld die geschikt zijn om te voeren. Dit heeft te maken met het stofje tannin, wat in de rassen Snowbird en Cresta niet of nauwelijks aanwezig is. Hogere gehaltes tannin maakt dat de varkens het voer niet of minder goed willen eten.
Tekst: Henk Schipper