Column: Van varkens vermarkten geen kaas gegeten
De Duitse producentenorganisatie ISN houdt al jaren de betaalde kiloprijzen binnen Europa nauwgezet bij. Nederland geven ze de zwarte rouwkleur, deze lijn vind je steevast onderaan. Op 10-15 cent erboven bevindt zich een regenboog aan kleuren en landen, enkelen torenen daar nog weer bovenuit. Los van deze werkelijke opbrengsten geeft ISN ook de noteringen van varkens en biggen weer, zoals EU-landen die de wereld in sturen.
Rekenen Duits af
Daarbij lachen ze zich helemaal een breuk. Zo noteert Nederland voor een big van 25 kilo bijna gelijk aan Duitsland voor een big van 8 kilo. Iedere marketeer voelt op zijn klompen aan dat deze openbare prijszetting op deze wijze oerdom is. Met Duitsland als belangrijkste buur voor zowel biggen als slachtvarkens kunnen we ons beter aan hun noteringen conformeren en alle inlandse noteringen opdoeken. Hoewel onze biggen in Nederland blijven, hebben mijn afnemer en ik hier al een voorschot op genomen en rekenen Duits af.
In vergelijkingen kijken we als producenten vooral naar Nederlandse collega’s, waar er steeds minder van komen. De concurrent zit echter kort over de grens, kent tal van kostenvoordelen en beheerst het vakmatige spelletje inmiddels even goed. Naar mijn mening wordt onze exportgevoeligheid te groot. Waarom zou een Duitse slachterij ons meer uitbetalen? Waarom niet minder wanneer we met rare eisen komen als het niet op zaterdag en in de vroege ochtend kunnen leveren vanwege gebrek aan keuringsartsen. We kunnen er volop beren leveren, maar enkel nog voor minder geld.
Zonder de agrarische export van 80 miljard euro lag heel Nederland op zijn gat. Voor de primaire landbouw mocht het echter best een tandje minder, geeft meer marge. Van mij mag onze eigen POV dan ook inzetten op een veel kleinere varkensstapel, nu we nog rechten kennen is dat goed in te vullen, bondgenoten en kostenbesparingen in overvloed.
Deze maand staat het thema Markt en Vlees centraal bij Pig Business. Naast de thema-artikelen in het magazine en de nieuwsberichten op pigbusiness.nl wordt het thema afgesloten op twee avonden: woensdag 11 februari in Dalfsen en donderdag 19 februari in Nederweert-Eind.