Column: Ziektekiemvrij en voerkwaliteit telt
Bedrijven met een hoge gezondheidsstatus zijn zeker vrij van PRRS, Mycoplasma en APP. Deze bedrijven zijn er wereldwijd genoeg, helaas maar weinig in Nederland. Naast alle schade die we zelf hiervan ondervinden, maakt het ons zeer kwetsbaar op de exportmarkt.
Koe bij horens vatten
Echt oplossen lijken we het niet te willen, we blijven aanmodderen met surrogaat oplossingen. Vandaar wellicht de over-de-top aandacht voor zaken als water en hygiëne. Niemand durft de koe (varken) echt eens goed bij de horens te vatten en iedereen spaart elkaar. Om te beginnen zal in ieder geval de fokkerij volledig moeten worden vrijgemaakt van genoemde ziektekiemen.
Goed voer zorgt voor een super darmgezondheid, hetgeen de basis is voor een varken met hoge weerstand. Sinds ik zelf optimaliseer en enkel nog premix inkoop, heb ik veel geleerd, maar ook veel leergeld betaald. Ineens zijn er nauwelijks adviseurs meer voorradig, het is een nog onontgonnen terrein voor velen.
Financieel lucratieve sport
Dierenartsen houden hun kruit droog, terwijl juist zij de relatie met gezondheid keer op keer bevestigen en eigenlijk alles moeten weten over de werking van vitaminen, aminozurenpatronen en nutritionele verpakking. Het is een lust om dagelijks de links tussen kleine rantsoenwijzigingen en resultaat in de stal te ervaren. Na een periode van vallen en opstaan nog een financieel lucratieve sport bovendien.
Door aanvullende bedrijfsprocessen als bijvoorbeeld het voorweken van voer, zijn de darmen van onze varkens al snel blij. Het lijkt allemaal innovatief, maar feitelijk wisten onze grootouders hier al van. Wat wij met computers, wegers en tanks doen, deden zij al met emmers, kloppers en vooral gezond boerenverstand.