Column: Grootste deel varkensbedrijven onder water
Meestal is het ook de minst slechte en dus de beste oplossing om uit de malaise te komen. In de varkenshouderij zien we vooral Besloten Vennootschappen met de mooiste namen tussen de rijtjes uitgesproken faillissementen staan, maar ook af en toe wel eenmanszaken en maatschappen.
Taboe
Vooral in de landbouw is het nog een taboe en staat het gelijk aan een definitief einde van het ondernemen en daarmee het falen van de ondernemer zelf. Dat is buiten de landbouw lang niet altijd het beeld en in Amerika worden faillissementen zelfs beschouwd als een leerproces dat ondernemers beter maakt. Bankroet ben je wanneer de rekeningen niet meer kunnen worden betaald. Banken en voerleveranciers dringen dan als grootste financiers aan op het inschakelen van financiële adviseurs om voor hen en jou nog het beste eruit te halen.
Veel meer ondernemingen zijn technisch failliet en beseffen dit terdege. Het grootste deel van de Nederlandse varkensbedrijven staat immers onder water, hetgeen inhoudt dat de vrije verkoopwaarde lager ligt dan de uitstaande leningen.
Topondernemers
Op een groot deel van de bedrijven zitten topondernemers die niet lijdzaam afwachten wat de toekomst hen aan toevalligheden brengt. Naast rendementsberekeningen en liquiditeitsprognoses voor de korte termijn behoren deze ondernemers ook te weten wat het langetermijnperspectief is.
In dit licht verbaast het mij dan ook niet dat financiële adviesbureaus momenteel veel directe ondernemersvraag tot doorrekening krijgen van liquide bedrijven. Concreet de vraag of het bedrijf over 5 en 10 jaar nog verder onder water komt te staan. Is het antwoord bevestigend, dan heeft doordraaien geen toegevoegde waarde en kan de ondernemer met een andere tijdsbesteding meer waarde creëren. Geen onderwerp waarmee je graag een feestje opleukt, wel een deel van het ondernemerschap.
De Pig Business thema-avond Financiën is woensdagavond 13 mei in Dalfsen en begint om 19:00 uur met de demonstratie. De toegang is gratis.