Column: Keerzijden fokkerijsucces
In voeding mengen we nog steeds een voer met vrijwel gelijke grondstoffen als 25 jaar geleden. In gezondheid raakten we ziekten kwijt en kwamen er evenveel nieuwe voor terug. In huisvesting zien we vooral veranderingen vanuit opgelegde regeldruk, verder ook hier een buisje eraf en weer één erbij.
Spectaculair en ongeëvenaard
Wie begin jaren negentig 20 biggen speende deed goed mee, nu zijn dat er 30. Deze 50 procent groei is spectaculair en ongeëvenaard, stel dat dit voor voederconversie of groei ook nog eens was gelukt. Een Dallandzeug x Tempo presteerde in 1990 al vlot 900 gram groei, bij een dergelijke prestatie likt vandaag nog menig vleesvarkenshouder de vingers af.
Door deze groei, een efficiënte zeug en een geoliede organisatie steeg Dalland in die jaren tot grote hoogte. Merkentoetsen werden met glans gewonnen en het 25-jarig jubileum werd onder de rook van Venray met duizenden klanten groots gevierd. Kort erna kwam de klad erin, het varken was nog de gelijke, maar het vleespercentage deed zijn intrede en daar zat de zwakste schakel. In een jaar tijd gleed de organisatie af naar een vrijwel failliete toko.
Torenhoge biggenproducties
Deze keerzijden zijn er voor torenhoge biggenproducties ook. Allereerst zit het gigantisch te drukken op een reeds verzadigde Europese markt. De marges per big zijn bij 50 procent productietoename meer dan rechtevenredig gedaald en per saldo dus fors achteruitgegaan. De stalkosten zijn fors toegenomen, waar een eenvoudig biggenvoer 30 cent kost, is het nu mode om te starten met euro’s en te eindigen met 40 cent per kilo. Uitval zeugen/biggen en moederloze technieken blijven niet onopgemerkt voor de buitenwereld.
De fokkerijbedrijven zullen zich met oogkleppen op blijven focussen op productie, het is ze ook niet kwalijk te nemen, het is de enige vraag van hun klant. Gevaren komen van langszij, de geschiedenis herhaalt zich immer en dat maakt ook varkenshouderij dynamisch en toch voorspelbaar.
De Pig Business thema-avond Fokkerij is woensdagavond 10 juni in Dalfsen en begint om 19:00 uur. De toegang voor varkenshouders is gratis.