Column: 87 cent winst per kilo
Alleen bij de instantie Environment Protection Authority (EPA) die het milieurapport moet beoordelen waren nog een aantal punten die verder moesten worden uitgewerkt zoals geur- en ammoniakuitstoot, plaatsingsruimte voor de mest en de waterafvoer rond het bedrijf. Daar zijn we op het moment mee bezig om die informatie bij elkaar te krijgen en op papier te zetten. Het was niet zozeer dat er bezwaren waren, maar alleen dat ze meer informatie wilden, ik verwacht daarom geen probleem en hoop over een paar weken meer te weten.
Gunstige zomer
Als we toch iets zouden moeten doen aan geur- en ammoniakuitstoot kunnen we altijd nog wat maatregelingen treffen die leiden tot enige reductie daarvan, zoals de mestdam, een zeil erover, mest injecteren. Maar deze maatregelingen wil ik pas toevoegen als het echt niet anders kan. Wat betreft de mestplaatsingsruimte dienen we een contract aan te gaan met de buren dat we daar de mest kunnen uitrijden en dit hoeft ook geen probleem te zijn, maar we zullen zien of er nog onverwachte zaken tevoorschijn komen.
Voor de rest gaat het goed met de varken en het rundvee. We hebben een gunstige zomer gehad qua klimaat voor de varkens, maar een paar dagen boven de 40 graden. Ik had verwacht dat de resultaten in de dekstal en kraamstal wat beter zouden zijn nu we een gunstige zomer hadden gehad, maar het blijkt toch dat de resultaten het een beetje laten afweten maar niet zo erg als eerdere zomers. De vleesvarkens hebben geen dip gehad in voeropname en groei.
Rundveeprijzen recordhoogte
De voerprijzen zijn stabiel gebleven en de varkensprijzen zijn zelfs nog met 10 dollarcent (7 eurocent) gestegen terwijl normaal in februari de prijs zakt. De eerste vijf maanden van het jaar hebben we 1,25 dollar (87 eurocent) per kilo winst gemaakt en het ziet ernaar uit dat de varkens- en voerprijs dit niveau voorlopig vasthouden.
De rundveeprijzen zijn op het moment op recordhoogte. Op de markt worden op de moment prijzen betaald van meer als 3.00 dollar per kilo levend, er gaat dan nog wel commissies en belasting af. Een paar weken geleden hebben we nog 24 stieren verkocht voor 2.91 dollar er kilo levend, maar deze zijn rechtstreeks naar de feedlot (afmestbedrijf voor stieren) gegaan, hier gaat dan ook niets meer vanaf. Nu er zoveel vraag naar rundvee en schapen (komt voornamelijk door de export) en de prijzen zo hoog zijn en de vooruitzichten goed zijn zou er tegen het eind van het jaar misschien nog wel wat extra s in kunnen zitten voor de varkensprijs.
Samenwerking met makelaar
Verder is het de bedoeling dat we met een makelaar gaan samenwerken of we het bedrijf alsnog kunnen verkopen. Er is het afgelopen jaar niet echt interesse geweest. Nu willen we bekijken of als we het bedrijf bij een makelaar te koop zetten, we meer kans maken en misschien een breder publiek bereiken door middel van advertenties en hopelijk kennis van de makelaar, over een groter gebied van Australië, er misschien toch nog enige interesse is voor het bedrijf.
Dat willen we de komende maanden doen en als er dan niets uitkomt. hopen we tegen die tijd onze nieuwe milieuvergunning rond te hebben zodat we aan de bouw kunnen beginnen van de uitbreiding van het bedrijf.
Tekst: Egbert Selten