Column: Geld plannen helpt!
Ik vroeg laatst collega’s van Bijzonder Beheer wat nu typerend is voor bedrijven die er weer bovenop komen. Hun antwoord was: „Bedrijven die het goed doen, hebben hun administratie flink verbeterd, werken met liquiditeitsplanningen en grijpen in als dit nodig is.” Dit inzicht kan helpen in tijden van lage opbrengstprijzen. Want ook voor bedrijven die geen ervaring met Bijzonder Beheer hebben, kan dit heel nuttig zijn.
Wat is een liquiditeitsplanning?
Een liquiditeitsplanning geeft per maand aan of in het bedrijf sprake is van een stijging of daling van de rekening-courant (liquiditeitsverloop). Daarmee voorspelt het tevens het verloop van de lopende rekening, maar ook of je in bepaalde perioden geld tekort komt.
Dit kan je opvangen in de lopende rekening of je kunt met toeleveranciers of afnemers over de betalingstermijn gaan praten. Een liquiditeitsverloop kijkt doorgaans 12 maanden vooruit. Raadpleeg eventueel ook je accountant.
Welke prijsinformatie gebruik je daarvoor?
Om het liquiditeitsverloop van het bedrijf te kunnen berekenen, heb je onder andere inzicht nodig in het verloop van voerprijzen en opbrengstprijzen. Marktadviseurs zoals dca-markt.nl, agrifutures.nl en dlv-mas.be kunnen je daarbij helpen.
Het is ook mogelijk om zelf het verloop van de prijzen op te zoeken door te kijken op de termijnmarkten van bijvoorbeeld Euronext (maïs en tarwe) en Eurex (biggen en vleesvarkens). En je kan de voerleverancier vragen wat de verwachtingen voor het voerprijsverloop zijn en bij de handelaar of slachterij informeren hoe het prijsverloop van de biggen of vleesvarkens eruit ziet.
Waarom krijg je meer inzicht in je bedrijfsvoering?
Door de te verwachten uitgaven en inkomsten naast de werkelijke uitgaven te zetten, merk je afwijkingen in de planning snel op. Dan kan je op zoek naar de oorzaak om daar vervolgens wat aan te doen. Daarnaast is te voorspellen of je in een bepaalde periode tegen de rekening-courantlimiet aanloopt en je dus meer ruimte nodig hebt.
Hoe helpt het in de discussie met leveranciers en verwerkers?
Het krijgen van extra krediet is gemakkelijker wanneer je dit op voorhand bespreekbaar maakt, dan wanneer je al tegen de limiet van de rekening-courant zit. Dit geldt ook bij het gesprek met je leveranciers of afnemers.
Als alternatief kan je ook de betalingstermijn met leveranciers of afnemers gunstiger maken, waardoor de kredietbehoefte vermindert. Wanneer je dit doet vóór de periode dat je het nodig hebt, dan vergroot dit de kans op succes.
Hoe kan je ermee verder gaan?
Veel mensen die zijn begonnen met het werken met een liquiditeitsplanning gebruiken het als een gereedschap voor de bedrijfsvoering. Sommigen zien het als een sport om zo dicht mogelijk bij de planning uit te komen. De meesten geven aan dat het tijd kost, maar dat het verkregen inzicht het meer dan waard is.
Tekst: Wilbert Hilkens