Column: Van stal tot showroom
Buren, familie, vrienden, collega’s van beide kanten en een aantal kennissen maakten er een topfeest van, dat tot de vroege ochtend voortduurde. Onze vaste huisslager nam de complete catering voor zijn rekening, waaronder de bereiding van bijzondere varkensvleesgerechten.
Veel mensen vragen hoe de drie showrooms zijn ontstaan. De oudste is alweer elf jaar in bedrijf, in die tijd namen we een bestaande fokgeltenhandel over, maar ik zat niet te wachten op veel vertegenwoordigers in dienst. We haalden de collega-varkenshouders naar ons toe en daarvoor is oorspronkelijk deze showroom gebouwd.
Maximaal konden we hier veertig mensen te woord staan en daarnaast was nog een barruimte. Ik noemde het showroom, omdat we deze ruimte gebruiken als bijvoorbeeld een autoshowroom. Door middel van enkele glazen wanden en demonstraties kunnen we bezoekers immers wat van het bedrijf laten zien en uiteraard moet je ze als goede gastheer ook wat aanbieden.
Omdat we ook bedrijven uit de periferie uitnodigden, vroegen zij of ze er ook samen met mij eigen bijeenkomsten konden houden. Op een gegeven moment hadden we wekelijks een eigen netwerkavond en daarnaast nog één of twee verhuurbijeenkomsten. Het groeide uit zijn jasje en vijf jaar terug kwamen twee oude stallen vrij na een diensttijd van veertig jaar. Samen 1.000 vierkante meter groot en inmiddels ook als showroom ingericht.
De toestroom blijft, naast de themabijeenkomsten veel studieclubs, scholen, cursussen, trainingen en excursies uit binnen- en buitenland. Hoofdzakelijk bedrijfsgenoten, maar af en toe ook andere geïnteresseerden, zoals pas 1.000 mensen tijdens het Weekend van het Varken. Eén van de volgende afspraken is er één met 600 plattelandsdames, ik zie er nu al naar uit.
De Pig Business thema-avond Huisvesting is woensdagavond 11 november in Dalfsen en begint om 19:00 uur. De toegang voor varkenshouders is gratis.