Column: Grote veranderingen in huisvesting
Afgelopen zaterdagmiddag bezocht ik in de buurt een open dag met 13.000 vleesvarkens in grote groepen van 50 beren en gelten op sensorvoedering. Geen gebruikelijke vleesvarkensstal, maar de eigenaar besloot vanwege goede resultaten dit concept ook bij nieuwbouw weer op te zetten.
Leerzaam om de details te aanschouwen alsook de compacte brijvoerkeuken voor dit grote aantal varkens. Onder het genot van een biertje en heerlijk varkensvlees bespraken we met vele collega’s de uitvoering van de vleesvarkensstal, de mogelijkheden en onmogelijkheden van grotere dieroppervlaktes en een aantal verwerkte welzijnsaspecten.
Zeugen
Bij een uitbreiding in zeugen op een andere locatie maakt dezelfde eigenaar de opmerkelijke keuze voor groepshuisvesting in de dekstal. Dit vanwege verdergaande aanscherping in concepteisen. Voor wie regelmatig eens kort over de grens kijkt, ziet dat onze Oosterburen nog wel eens versneld afscheid kunnen gaan nemen van de voerligbox.
Meerdere regio’s verscherpen de welzijnseisen en zijn van mening dat een box net zo breed moet zijn als een zeug hoog is. Ik ben al eens aan het meten geweest, maar dat betekent in de praktijk dat je naar 90 cm. moet, praktisch gezien onhaalbaar. Het maakt dat er naar alternatieven gekeken wordt in Duitsland.
Biggen
Van Anita Hoofs zag ik interessant VIC Sterksel onderzoek naar de huisvesting van gespeende biggen. Het ideale hok heeft volgens haar een gedeeltelijke roostervloer met daarnaast een hellende dichte vloer voorin met vloerverwarming. Dit bij een groepsgrootte van 26 biggen.
Laten wij al onze speenstallen nou precies zo uitgevoerd hebben sinds eind vorige eeuw. Inderdaad zeg ik wel eens dat we de mooiste stal hebben, met een grote mits dat de biggen schoon blijven. Daar ontbreekt het helaas nog wel eens aan en met bevuiling wordt het gelijk de lelijkste stal. Omdat dit sterk wisselt, zal vervolgonderzoek noodzakelijk blijven.
Harde euro’s
Veel recente inzichten van stalinrichting dateren van veertig jaar terug toen schaalvergroting massaal opgang maakte. Er werd vooral vanuit de mens geredeneerd, hoe meer dieren per man, hoe beter. Zeugen aan de band, later boxen, biggen op batterijen gelijk kippen, ideaal.
We leven nu weer in een nieuwe periode, waarbij het dier meer en meer centraal staat. Het kost tijd om dit toe te passen en nog veel meer tijd om het te verwaarden in harde euro’s.
De overheid moet er weg bij blijven en het overlaten aan de markt die middels vleesconcepten de meerwaarde bij consumenten op tafel moet zien te krijgen. Wie met de ontwikkelingen bij wil blijven en bij wil praten, komt naar de themabijeenkomst, hartelijk welkom.