Column: Licht aan de horizon
Er zijn gelukkig nog enkele honderden kerngezonde varkensbedrijven in ons land, enkele duizenden echter terminaal. Vrijwel iedereen kent het peloton, de staartgroep vereenzaamt op eigen erf.
Banken zijn als de dood dat deze bedrijven door een sneeuwbaleffect leegdraaien en de sleutel inleveren. Dat kost honderden miljoenen aan afboekingen en dat enkel op de varkensbedrijven. Het bedrijfsleven komt er gelijk achteraan en ook zij zijn gefinancierd door diezelfde banken.
Overheden vrezen de verpaupering op het platteland. Boerengeld is er niet, stallen blijven staan, asbest blijft liggen. Bij dit alles hebben we het niet eens over onnoemelijk veel menselijk leed.
Top-10
Wie goed kijkt, ziet dat de professionele bedrijven in Duitsland, Denemarken en Spanje zich de afgelopen jaren wel goed redden. Weinig tot geen mestafzetkosten, hogere gezondheidsstatus en betere vermarkting maakt minimaal 15 euro per varken verschil.
Ook in Nederland maakt de top-10-procent dit verschil nog wel een tijdje goed door bovengemiddelde resultaten. We hoeven ons na 30 jaar echter geen illusies te maken dat mestverwerking ooit boerengeld opbrengt. Voorlopig heeft het de prijs torenhoog gezet voor alle mestafvoer.
Kleinere varkensstapel
Gezondheid zoeken we in surrogaatoplossingen en met onze vleesvermarkting blijft het aanmodderen. Hoe de verkaveling handen en voeten gaat krijgen, maken we snel mee. Te verwachten valt dat bedrijfsbeëindigingen van de komende tien jaar ineens naar voren gehaald worden.
Vervolgens een wat kleinere varkensstapel, gestimuleerde depop-repop en regio’s vrij van PRRS, Mycoplasma en App. Dan stijgt vanzelf de marktwaarde van biggen en kan ook de vleesvarkenshouder tot betere financiële resultaten komen. Vitaal, gezond en toekomstbestendig.