Column: 'Lever echte meerwaarde'
Niet alleen met Tierwohl, ook met specifieke concepten als ‘krulstaart’. Je kunt eenvoudig de negatieve kanten belichten. Beter is om positief in te steken en daarbij gelijk de broodnodige extra euro’s te claimen. Negen euro per big met een lange staart vind ik het overwegen waard.
Al twintig jaar maken wij beren op ons bedrijf en zo lang zijn er ook al fervente tegenstanders. Lange staarten lieten we een tijd lang intact bij fokgelten die aan biologische collega’s geleverd werden. Alles wat voldoende rendabel is te maken, is ook haalbaar; houderijsystemen worden er dan wel op aangepast. Supermarkten willen onderscheidende producten; wij als voedselproducenten moeten zorgen dat ze deze krijgen tegen een topprijs.
In Japan trof ik een varkenshouder die zijn vlees tegen 3,50 euro per kilo karkasgewicht verkocht. Hij boerde op een eiland en had zijn eigen bedrijfsstrategie. Grondstoffen werden ingescheept en in zijn eigen fabriek verwerkt. Meer dan honderdduizend ton varkensmest werd jaarlijks in zakjes verpakt en het eiland uitgescheept. Technisch is alles mogelijk wanneer de varkensopbrengsten maar voldoende zijn.
Bij ons komt de mestverwerking onvoldoende van de grond omdat het inclusief big nog steeds een tientje per afgeleverd varken kost. Bij een meerprijs van 10 tot 20 euro per varken is er geen mestprobleem. Het zal voor de Nederlandse varkenshouder een uitdaging worden om echt meerwaarde te genereren voor zijn dieren. We zouden kunnen afspreken dat we alleen extra investeringen plegen wanneer deze middels waterdichte afspraken vlot terugverdiend kunnen worden.
Onze oosterburen hebben dat geregeld: ze hebben een wachtlijst met varkenshouders die willen investeren en hebben daarmee het welzijnsdilemma bij de kopende partijen neergelegd. Daar waar het hoort!
Aanstaande woensdagavond 8 juni 2016 is de Pig Business thema-avond Markt & Vlees in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur.