Column: Tevredenheidsvoer en tevreden varkens
Dit is rigoureus en heeft jaren inspanning en zweetdruppels gekost, hoofdzakelijk in de eigen voerkeuken. Een goed lactovoer laat zich prima zien bij de biggetjes, geen gevechten, geen kapotte bekjes en daardoor tanden slijpen overbodig. Vleesvarkensvoer is zo te produceren dat beren hun mannelijke driften in toom houden.
Bij de dragende zeugen zijn we er nog niet; voerstress leidt tot terugkomers en die hebben we nog teveel. Als biggen vanaf drie dagen goed beginnen te vreten van een papje en een ijzerrijk strooigoed, kan de injectie achterwege blijven. Staarten intact houden is het moeilijkst maar lukt ons met tevredenheidsvoer: alle Piétrains zijn nog ongeschonden, de eersten drie maanden oud.
We voeren tot 70 procent van het volume een eigen brouwsel van granen en aardappelen. De geschoonde granen vallen na het malen gelijk in heet water van 70 graden, daarna worden er gestoomde aardappelen toegevoegd en wordt het geheel 24 uur warm bewaard. Door dit schoon en precies uit te voeren, hoeven er bij gezonde varkens geen dure fermenten toegevoegd te worden. Na 24 uur wordt koud water bijgemengd en gaat het totaal van ruim 30 ton weer in opslag. Daags erna vormt dit het belangrijkste en grootste onderdeel van alle voeders en wordt het ook ingezet als stuurvloeistof.
Door eenvoud aan grondstoffen en betere voerbenutting besparen we 15 procent voerkosten en verkopen we de dieren binnen een prima vleesconcept. Het heeft veel investering en vooral tijd gekost en blijft veel aandacht vragen van alle verzorgers en mij als papboer. Om naast tevredenheidsvoer en dito varkens ook tevreden mensen te houden, zoek ik per direct een extra fulltime kraamverzorger. Hij/zij hoeft geen biggen te behandelen.
Woensdagavond 12 oktober 2016 is de Pig Business thema-avond Voeding in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur. Aanmelden voor de thema-avond kan helaas niet meer.