Column: Alle varkensmest verwerken
De ooit zo machtige melkveehouderij is verworden tot een stuurloos schip en trekt zonder ingrijpen andere sectoren mee. Zover zal de varkenshouderij het hopelijk niet laten komen. Je kunt erover discussiëren wie schuldig is, maar dat heeft weinig zin. De belangenbehartiging van de melkveehouderij deed niets anders dan intern strijden, de zuivelindustrie joeg de productie met stoere peptalk op, en individuele melkveehouders vierden bevrijdingsdag.
Hollandse Europarlementariërs sliepen en merkten in Brussel niets van de afkeuring. De Nederlandse overheid vond het allemaal wel best. Zoals een stilstaande melkveehouder zijn groeiende buurman nu als veroorzaker aanwijst, zo zullen andere EU-landen het rupsje-nooit-genoeg Holland bestraffen en het zwijgen willen opleggen.
Doordat varkensdrijfmest zich steeds beter laat verwerken, keren de kansen in positieve zin. Ik schat in dat binnen enkele jaren alle varkensmest verwerkt zal worden. Bij ons gebeurt centraal weinig; daar was in het niet-overschotgebied met slechts 10 procent van de varkens nooit reden toe. Dat verandert nu. Er zijn meerdere initiatieven in vergevorderd stadium.
Zelf oriënteer ik mij op verwerking onder eigen regie op het erf. In de jaren 90 deden we al verwerkingsproeven en voerden we honderden tonnen droog af. Daarna hebben we er bij nieuwbouw voor gezorgd dat de mest op één centraal punt vers verzameld wordt. De voorziening in houtsnippers levert nu reeds alle benodigde warmte voor stallen en fermentatie; deze kan eenvoudig uitgebreid worden voor mestdroging. Het zal nog een hele puzzel worden om financieel alles rond te breien, maar hiervoor zijn legio nieuwe mogelijkheden. Ik ben benieuwd naar de komende thema-avond Mest.
Woensdagavond 9 november 2016 is de Pig Business thema-avond Mest in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.30 uur.