Column: Afsluiting 2016
De crediteuren weer op peil met ca. 50 euro per zeug, afgerond 2 weken omzet. De inkooppositie wordt daarmee versterkt; het mes snijdt aan twee kanten. Er ontstaat weer ruimte op de lopende rekening, maar niet genoeg om eerdere bijfinanciering ongedaan te maken. Dat beroerde zaken snel kunnen keren, blijkt uit de plotse vraag (!) naar mest. Deze kostenpost die na voer de tweede plaats in hoogte deelt met de post afschrijvingen, moet fors dalen om concurrerend te blijven binnen de EU. Waar ik pas nog opperde dat mestverwerking op eigen erf het beste lijkt, werd mij nu een poorttarief van 11 euro per ton drijfmest aangeboden. Daar kun je weinig kunsten voor uithalen. Wie hier alles over wil weten bezoekt de Pig Business Jaarspecial op 7 december.
Voer en gezondheid lopen lekker. We zijn ruim 3000 lange staarten verder en nog meer overtuigd dat puik voer de sleutel tot succes is. Zelf steek ik er dagelijks een paar uur tijd in, dat lijkt veel maar ik weet al tien jaar niet meer wat PRRS of griep is. Dat deze ziekten nu veelbesproken zijn, heeft alles te maken met nieuwe voergevoelige genetica die zich niet laat repareren door welke brok dan ook. De eerste koppels onbehandelde slachtvarkens zullen we na de jaarwisseling leveren met een prima conceptbonus. Deze dieren zijn volledig vrij van ingrepen aan tanden, staarten en ballen, ook hebben ze geen ijzerinjectie en geen antibiotica gehad. Wel weer een paar uur per dag extra. Het sleetse modewoord duurzaam wordt financieel lucratief. Door innovatie willen we vanaf volgend jaar de energiekosten drukken naar een tientje per zeug. Het aantal biggen wil nog net niet de dertig passeren, al het andere maakt het voorlopig goed. Graag tot ziens op 7 december.
Woensdagavond 7 december 2016 is de Pig Business Jaarspecial in Dalfsen. De aanvangstijd is 19.15 uur.