Column: Trump en de lage varkensprijs
Landbouw is de grote afwezige geweest tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Alleen in de voorverkiezingen in Iowa was de productie van ethanol uit maїs een twistpunt tussen de kandidaten, maar daarna niets meer gehoord. Ook is er nog steeds geen Minister van Landbouw benoemd. Kwalijker is dat internationale handel een vies woord geworden is gedurende de campagne, dit allemaal omdat men handelsverdragen verantwoordelijk houdt voor het laten verdwijnen van veel arbeidsplaatsen. Zowel de Republikeinen als de Democraten hebben zich er tegen gekeerd. Een zorgelijke ontwikkeling en men zou verwachten dat met name de agribusiness sterk stelling zou nemen in deze discussie, maar dat is niet gebeurd. Nu is de landbouwsector overwegend Republikein dus ik denk dat het motto was: stil wezen en er het beste van hopen, want alles beter dan Obama. Maar ironisch genoeg was Barack Obama een sterke supporter van vrije handel om zo export te bevorderen.
De houding van de landbouwsector in de verkiezingen kan toch weleens tegenvallen, want neem nu de beruchte ‘muur’ tussen Mexico en de VS; het zorgt voor veel negatieve praat, maar Mexico is toevallig wel de grootste afnemer van Amerikaans varkensvlees. Een prachtige markt, lekker dichtbij en veel mensen die allemaal varkensvlees lusten. Als Trump woord houdt en de relatie bekoeld, kan dat de varkensprijs toch weleens pijn doen en zo als de zaken nu staan, kunnen we er dat niet bij hebben in 2017.
Er blijken veel meer varkens te zijn dan gedacht en dat gaat de prijs drukken dit jaar. Afgelopen najaar was het aanbod al erg groot en was het duwen om voldoende varkens kwijt te raken. Uiteindelijk is dat aanbod toch opgenomen. Voornamelijk omdat de marges voor de slachterijen het afgelopen half jaar uitzonderlijk goed zijn geweest. Dit omdat al dat vlees toch goed geplaatst kon worden. Wat de slachterijen gedurende de PED uitbraak in 2014 verloren hebben, kunnen ze nu weer terugverdienen. Dat enorme aanbod kon worden opgenomen omdat de slacht capaciteit erg flexibel is in de VS. Zaterdagen zijn hier soms bijna volwaardige slachtdagen met meer dan 350.000 slachtingen. De prijsvorming is hier trouwens weer een stukje minder transparant geworden: de beroemde varkensveiling in Peoria (Illinois) heeft zijn deuren gesloten dus geen prijs meer. Zorgelijk.
Tekst: Meindert van den Hengel