Column: Ons grootste risico is varkenstransport
Na jaren zien we de laatste tijd wel weer diarree bij de pasgeboren biggen van gelten. Alle entstoffen ten spijt, het aloude smetten van hoogdrachtige dieren geeft nog steeds het beste effect, uiteraard in combinatie met de grootst mogelijke kraamzorg. We zetten steeds meer in op vitale moeders, vooral door selectie en fokkerij.
Om maximale heterosis te krijgen zijn we niet meer verklonken met één fokkerij-organisatie, maar durven we keuzes te maken binnen het pallet fokberen dat middels KI beschikbaar is. Vitale moeders zijn nodig voor de productie van intacte varkens en voor een flink stuk werkplezier. Antibioticagebruik is goeddeels afgebouwd en schaarse arbeid kan veel doelmatiger ingezet worden. Tot zover binnen de bedrijfsmuren; allemaal overzichtelijk en beheersbaar.
Binnen enkele kilometers hebben we slechts één buurtbedrijf met varkens; klopt niet helemaal, hobbyhouderij met enkele varkens neemt nog toe. Dieren verlaten ons bedrijf via een afleverruimte waar we ze van tevoren klaar kunnen leggen. Hier ligt wel het grootste risico: telkens komt de vrachtwagen het erf oprijden. Op maandagmorgen om zes uur voor de biggen, net na een weekend stilstand en de wagen is uitgekookt. Op woensdagmorgen zeven uur vertrekken de slachtzeugen voordat het speenritueel opstart, op donderdagmorgen om zes uur de slachtvarkens.
Hoewel de wagens brandschoon ogen, zit hier een risico. We kunnen het reinigingsprotocol voor de laarzen en overalls aanscherpen. Het gebeurt dat laarzen die in de wagen met slachtvarkens geweest zijn, enkele dagen later zonder tussentijdse ontsmetting bij de biggen in de afleverruimte binnenlopen. En de overalls moeten eigenlijk ter plekke gewassen worden. We weten wat ons te doen staat.
Woensdagavond 8 maart 2017 is de Pig Business thema-avond 'Luchtwegaandoeningen tegengaan' in Nederweert-Eind. De aanvangstijd is 19.15 uur. Kijk hier voor de eerstvolgende evenementen.