Column: Bouwen is keuzes maken
“Je ruikt naar varkens”, merkte mijn vrouw laatst op. Daar zou ze na al die jaren wel aan gewend moeten zijn, zou je denken. Toch klonk ze verbaasd. Die dag was ik dan ook voor het eerst in maanden weer een paar uur in de stal geweest. De afgelopen maanden voelde ik me meer bouwvakker, aannemer en opziener dan varkenshouder.
Naar 1.200 zeugen
In februari begonnen we met de bouw. Een stuk bij de zeugenstal aan, een nieuwe kraamstal, een nieuwe biggenafdeling en als dat klaar is, staat nog een renovatie van de bestaande kraamstal op het programma. Al met al hebben we straks plek voor 1.200 zeugen, een uitbreiding met 400. Daar is over nagedacht. De afgelopen jaren ben ik regelmatig aan het rekenen en puzzelen geweest en volgens mij is dit de ideale omvang voor ons bedrijf, waarmee we ook een hele tijd vooruit kunnen. Het bedrijf is straks zo ingericht dat we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Na de uitbreiding gaan we met drie man (of vrouw) personeel werken. We hebben nu al een heel fijn team met twee topmedewerksters en in de nieuwe situatie kan iedereen dat doen waar hij of zij het beste in is. Mijn vader kan het dan ook wat rustiger aan doen en zelf hoop ik wat meer vrije tijd over te houden om eens vaker iets naast het bedrijf te kunnen doen.
Bouwvakker
Voorlopig is er nog geen sprake van meer vrije tijd. Het is de derde keer dat we in eigen beheer bouwen en dat past ons goed. Ik mag me graag met de bouw bemoeien, de ZZP-ers en Poolse uitzendkrachten op de bouw zijn nuchter en werken hard en het scheelt natuurlijk geld. Wel kost het tijd. Veel tijd. Inmiddels weten we dat wel en dus hebben we het zo geregeld dat mijn ouders en onze medewerksters het in de stal heel goed alleen af kunnen. Zo komt het dus dat ik de afgelopen maanden bezig was met betonstorten, dakplaten bevestigen, kilometers maken op de shovel en vooral heel veel bellen, overleggen en regelen.
Automatisch individueel kraamstalvoeren
Dat begon natuurlijk al voor de bouw. Bouwen betekent namelijk keuzes maken. Het huisvestingssysteem voor de zeugen was geen moeilijke beslissing. We hebben in 2014 niet voor niets de groepshokken met kleine stabiele groepen vervangen door twee grote dynamische groepen met Nedap voerstations. Daardoor kunnen we Beter Leven biggen leveren en de zeugen beter in conditie houden. Om nog beter individueel te kunnen voeren kiezen we dit keer ook nog voor een weegunit bij de uitgang van de voerstations. Dat bouwen we ook bij de bestaande stations in, dus ook daar valt weer iets te verbouwen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de kraamstal. Om nog meer individueel te kunnen sturen en arbeid te besparen kozen we voor de nieuwe stal voor automatisch individueel kraamstalvoeren. Ook passen we het systeem in de bestaande stal aan zodat het nieuwe systeem echt tot zijn recht komt en we overal in de kraamstal één voersysteem hebben.
Inrichting
Inmiddels is van beide stallen de ruwbouw klaar en begint de inrichting ook al duidelijk vorm te krijgen. In de kraamstal zitten de wanden, vloeren en boxen erin en zijn we nu bezig met de waterleiding. Het nieuwe deel van de zeugenstal is zelfs al bijna klaar voor gebruik. Nog een paar dagen hard werken en dan staan er, in plaats van bouwvakkers en elektriciens, zeugen in de stal. Daar ben ik blij om, want bouwen is mooi, maar ik heb ook wel weer zin om tussen de varkens aan de slag te gaan.